Gewezen stervoetballer favoriet om nieuwe president Liberia te worden
Weah ging vandaag zijn stem uitbrengen in Monrovia Foto: REUTERS

Liberia gaat vandaag naar de stembus voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Dat is zeven weken later dan gepland, omdat er een klacht was ingediend wegens massale fraude in de eerste ronde. Voetballegende George Weah geldt nog steeds al favoriet.

Liberia kiest wie president Ellen Johnson Sirleaf zal opvolgen: de 51-jarige voetballegende George Weah, de favoriet, of de 73-jarige vicepresident Joseph Boakai. De eerste ronde van de verkiezingen vond al op 10 oktober plaats. Weah behaalde toen 39 procent van de stemmen, Boakai 29 procent.

Omdat geen van de kandidaten een absolute meerderheid achter zich kreeg, stond op 7 november de tweede ronde gepland tussen Weah en Boakai. Maar die werd uitgesteld omdat oppositiekandidaat Charles Brumskine, die in de eerste ronde derde was geëindigd, een klacht indiende wegens massale fraude.

Vicepresident Boakai sprak daarna ook zijn steun uit voor die klacht. Het hooggerechtshof besliste daarop de tweede stemronde voor onbepaalde tijd uit te stellen. Omdat een onderzoek naar de mogelijke verkiezingsfraude geen bewijzen aan het licht bracht, besliste het hooggerechtshof op 7 december de klacht te verwerpen en de tweede stemronde te laten doorgaan.

'Opgelet met kerstdrinken'

De kiesbureaus zijn open van 9 tot 19 uur Belgische tijd. Volgens persagentschap Reuters verloopt de stembusgang voorlopig zonder incidenten, al zou de opkomst volgens de eerste tellingen een pak lager liggen dan bij de eerste ronde. Ongeveer 2,1 miljoen kiezers zijn ingeschreven. De eerste resultaten worden uitgeroepen door de nationale kiescommissie, naar verwachting over enkele dagen.

Omdat de tweede ronde doorgaat op tweede kerstdag, riep het kamp van Weah het electoraat op ‘niet te veel te drinken’ tijdens Kerstmis, om vroeg te kunnen gaan stemmen.

Ex-vrouw Charles Taylor

Weah, in 1995 winnaar van de Gouden Bal, is ook buiten Liberia de bekendste kandidaat, maar binnen en buiten Liberia bestaat de vrees dat hij een marionet is van de intussen opgesloten warlord en oud-president Charles Taylor. De voormalige spits van AC Milan en Chelsea koos immers diens ex-vrouw als kandidaat-vicepresidente.

Taylor startte in 1989 een van de wreedste burgeroorlogen op het Afrikaanse continent. In 2012 werd hij veroordeeld tot vijftig jaar cel voor oorlogsmisdaden. Hij zit die straf uit in Groot-Brittannië.

Zittend president Ellen Johnson Sirleaf, het eerste vrouwelijke staatshoofd op het Afrikaanse continent en laureaat van de Nobelprijs voor de Vrede in 2011, mag zich niet opnieuw kandidaat stellen, omdat ze er twee termijnen van zes jaar heeft opzitten. Begin volgend jaar krijgt het land de eerste democratische machtsoverdracht in zijn recente geschiedenis.