Sanne Cant pakt honderdste zege in Heusden-Zolder
Foto: BELGA

Overwinning nummer honderd is binnen voor Sanne Cant. De wereldkampioene uit Lille was in de wereldbeker van Heusden-Zolder drie seconden sneller dan de Amerikaanse Katherine compton en zeven seconden rapper dan de Italiaanse Lechner. De Franse Pauline Ferrand-Prévot finishte knap als vierde nadat ze op voorlaatste rij was gestart. Cant besliste haar honderdste zege met een straffe versnelling in de laatste ronde. Cant blijft ook leidster in de wereldbeker.

Het was Lucinda Brand, zaterdag aan het feest na een solo van start tot finish in Sint-Niklaas, die de beste start nam in Heusden-Zolder en zin had in een zelfde nummertje. Deze keer moest ze evenwel optornen tegen een sterker deelnemersveld en had ook Sanne Cant haar start niet gemist. Dus werd Brand in de loop van de eerste ronde bijgebeend en kregen we een kopgroep met Brand, Marianne Vos, Eva Lechner, Sanne Cant en Ellen Van Loy na één ronde. De Amerikaanse Katie Compton zou in de tweede ronde eveneens aanpikken.

Een grote groep en dat was niet naar de zin van de Brand die een nieuwe versnelling uit de benen schudde. Cant zag dat niet graag gebeuren en dichtte het kloofje. Uiteindelijk zouden ook Van Loy, Lechner en Compton de aansluiting maken.
Op de technische stukken toonde de wereldkampioene zich de betere en de kopgroep zou uitdunnen tot drie stuks: Cant, Lechner en Compton. Het was de Amerikaanse die het meeste weerstand bood en het langst in het wiel bleef van Cant, al was de Italiaanse ook niet ver. In de laatste ronde maakte de Belgische kampioene het verschil op de technische strook op het eind en draaide ze als eerste het asfalt op met enkele lengtes voorsprong.

Een klein kloofje was haar deel en dus pakte ze de honderdste zege in haar carrière, voor Compton en Lechner die vorig jaar nog won in Heusden-Zolder. Laura Verdonschot, een tijdlang out met een darmschimmel, reed bij haar rentree naar een knappe zevende plaats.

"Ik heb wel stuk taart verdiend”

“Ik ben heel blij met mijn 100e overwinning”, reageerde Sanne Cant na haar honderdste zege. “Vorige week kon ik die zege al ruiken, maar toen kon ik net niet winnen. Ik ben dan ook extra blij dat ik hier win, een werelbeker in mijn thuisstad. Mooier wordt het niet. Ik voelde me ook goed vandaag en wist dat dit een parcours was waar je niet constant op kop kon rijden. Ik wilde in de voorlaatste ronde al wegrijden, maar toen kon ik mijn gaatje niet vasthouden”, vertelde Sanne Cant.

De organisator van de WB-veldrit heeft een taart voorzien voor haar 100e zege, maar zal Cant daar wel van willen proeven in deze drukke periode? “Ik heb wel een stukje verdiend na deze overwinning ja”, lachte Cant. “En met dit koude weer kan je een beetje slagroom wel gebruiken.”

"Honderd zeges is op zich wel speciaal, maar ik heb niet meteen een nieuw doel voor ogen nu. Ik zie wel waar het eindigt. Maar het klopt dat niet iedereen dat kan meemaken, honderd zeges. Tijdens de wedstrijd was ik er wel echt niet mee bezig, ik was meer bezig met de overwinning op zich."