BTB: ‘Trek vergunning Wingens transportbedrijf in na nieuw dodelijk ongeval’
Foto: Steven Leenknegt

Naar aanleiding van een nieuw dodelijk ongeval met een Poolse vrachtwagenchauffeur bij Krismar in Wingene, pleit de socialiste transportbond BTB ervoor om de vergunning van die transportonderneming in te trekken. De man stierf wellicht aan de gevolgen van een CO-vergiftiging toen hij in zijn vrachtwagen overnachtte.

De socialistische transportvakbond BTB wijst erop dat het voor het Wingense transportbedrijf al om het vierde dodelijke slachtoffer uit Polen gaat op zes jaar tijd. Het bedrijf wordt momenteel al gerechtelijk vervolgd voor een loodsbrand die in april 2012 aan twee Poolse arbeiders het leven heeft gekost. Het bedrijf moet zich daarvoor verantwoorden voor mensenhandel, huisjesmelkerij, het niet correct uitbetalen van loon en onvrijwillige slagen en verwondingen met de dood tot gevolg

De vakbond noemt de Poolse werknemers ‘slachtoffers van structureel georganiseerde sociale dumping’. De Poolse chauffeurs worden namelijk niet volgens de Belgische normen betaald. ‘Het bedrijf is manifest in overtreding met de Belgische en Europese regelgeving’, zegt BTB-voorzitter Frank Moreels daarover.

‘Een ‘dispatching’ organiseren in Polen is immers niet voldoende om legaal te werken. Er moet ook transportactiviteit zijn in Polen’, zo klinkt het. ‘Bovendien is er een Belgische cao die bepaalt dat chauffeurs die in België werken, ook volgens de Belgische voorwaarden betaald moeten worden.’

‘De inspectiediensten en het gerecht treden de laatste maanden strenger op tegen bedrijven die sociale dumping organiseren. Dat is positief en we hopen dat men op die weg doorgaat. Wordt het echter geen tijd dat transportvergunning ingetrokken wordt van transportondernemingen die een loopje nemen met de wetgeving?’, klinkt het nog.

Bedrijfsleider Kris Callewaert ontkent dat er sprake is van sociale dumping. ‘Ik pas gewoon de Europese regels toe.’