Advocaat gaat uitwijzing Armeens gezin aanvechten

De advocaat van de elfjarige Kristina en haar ouders zal de uitwijzing van het Armeense gezin aanvechten. ‘Na Nieuwjaar dien ik een verzoek tot invrijheidsstelling in.’

Voor het Armeense gezin Asatryan, dat al negen jaar in Eeklo woont, werd het een kerst in mineur. Begin vorige week werden vader, moeder en drie kinderen administratief aangehouden en in afwachting van hun uitwijzing naar een terugkeerwoning in Tubeke gebracht.

De elfjarige Kristina, die al acht jaar les volgt in Eeklo, zond een pakkende videoboodschap naar haar klasgenootjes. Geert Faes, de leerkracht van Kristina, heeft het moeilijk met de timing van de actie. ‘De wet moet worden gevolgd, maar de menselijkheid mag niet uit het oog worden verloren. Een familie met twee minderjarige kinderen net voor de kerstvakantie uit hun vertrouwde omgeving halen, is pijnlijk.’

Bij de aanhouding kreeg het gezin een inreisverbod van drie jaar opgelegd. ‘Omdat er schoolgaande kinderen zijn, heb ik meteen de annulatie daarvan gevraagd’, zegt advocaat Marc Sampermans. ‘Na nieuwjaar dien ik een verzoek tot invrijheidsstelling in.’ Tijdens de kerstperiode zijn de bevoegde diensten gesloten. 

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil niet op de zaak reageren omdat het om ‘een individueel geval’ gaat.