Opsteker voor begroting: tot 800 miljoen extra belastinginkomsten
Minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) en minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Foto: blg

De regering haalt meer belastinginkomsten binnen dan verwacht. Niet alleen de gunstige economische groei helpt de begroting, bedrijven betaalden ook meer vooraf.

De belastinginkomsten zouden dit jaar 400 tot 800 miljoen euro boven de doelstelling van de regering uitkomen. Dat schrijft De Tijd op basis van voorspellingen door de FOD Financiën.

De extra inkomsten zijn een meevaller voor de begroting. Volgens minister van Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA), zal daardoor het begrotingstekort voor dit jaar rond de 1 procent van het bbp schommelen. Vorige week voorspelde de Nationale Bank nog dat België met een tekort van 1,2 procent zou eindigen.

Door de gunstige evolutie van de economische groei kan de staatskas ook meer geld innen. Maar een groot deel van de extra inkomsten komt doordat bedrijven meer voorafbetalingen op hun belastingen hebben gedaan.

Minister Van Overtveldt verhoogde de boetes voor bedrijven en zelfstandigen die geen of onvoldoende belastingen vooraf betalen. Mede daardoor stegen de voorafbetalingen met 2,5 miljard euro, een derde van het totaal. Dde regering had maar op een stijging van 12 procent gerekend.

Minder aan de meet

Er is wel een keerzijde aan de medaille: hoe meer bedrijven vooraf betalen, hoe minder inkomsten de fiscus binnenkrijgt bij de afrekening. Bovendien lopen niet alle belastinginkomsten vlot binnen. Zo is het nu al duidelijk dat de fiscale regularisatie geen 300 miljoen euro zal binnenhalen, zoals de regering had gehoopt.