Bitcoin hijgt na van spectaculaire koersval
Foto: Bitcoin
Na de forse koersverliezen van eind vorige week, leek de koers van de bitcoin op kerstdag te stabiliseren. Inmiddels is de munt weer gestegen naar zo'n 15.000 dollar.

De roetsjbaan van emoties voor bitcoin-beleggers blijft duren. Na de zware dip van eergisteren – toen de bitcoin opnieuw 10 procent van zijn waarde verloor en zakte naar 12.508 dollar – stond de prijs van de digitale munt even na middernacht opnieuw in de plus.
Na een nieuwe kleine val in de voormiddag kroop de cryptomunt gisteren na de middag opnieuw lichtjes hoger om  in de vroege avond van kerstdag rond de 14.000 dollar te blijven schommelen. Dat lijkt erop te wijzen dat de bitcoin in waarde stabiliseert.
De daling van dit weekend is immers niets vergeleken bij de koersdaling van afgelopen vrijdag, toen 24 procent van de waarde verdampte. Sinds 21 december zit de bitcoin dan ook officieel in een bear market, wat betekent dat de koers in een dalend patroon zit.

Snel weer uitstappen
Waarom beleggers sinds kort in groep naar de uitgang rennen, is voorlopig onduidelijk. De flinke koersverliezen van vorige week en dit weekend zijn vooral veroorzaakt door westerse crypto­beleggers, merkte een analist gisteren op tegenover het persbureau Bloomberg. Volgens Mati Greenspan van beleggingsfirma eToro hebben veel van die investeerders vlak voor de kerstperiode nog even gecasht.
Een andere mogelijke oorzaak van de daling is dat door de hype enorm veel particuliere beleggers zijn ingestapt, gaf Robert-Reinder Nederhoed eerder als verklaring. Dat zijn vaak ook de eersten die snel weer uitstappen, aldus de ceo van crypto­bedrijf Biccur.com. 

Topeconomen en centrale banken blijven niettemin waarschuwen voor een speculatieve zeepbel. De enige reden om nu te investeren in de bitcoin, is de aanname dat anderen in de toekomst meer willen betalen voor een bitcoin. En dat is alleen aannemelijk als precies déze digitale munt daadwerkelijk veel gebruikt zal worden als betaalmiddel, wat voorlopig onwaarschijnlijk lijkt.

De grote Amerikaanse zaken- en privébank Morgan Stanley opperde dit weekend zelfs nog in een uitgebreid rapport aan cliënten dat de echte waarde van de bitcoin misschien wel … nul dollar is. Wat door believers dan weer wordt afgedaan als onzin, gezien de toenemende populariteit van de onderliggende technologie: de blockchain.

Vandaag is de munt weer wat gestegen, rond de middag staat ze genoteerd tegen een kleine 15.000 dollar.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig