‘Rusland beïnvloedde ook verkiezingen op Binomo’
Foto: AP

De Amerikaanse ambassadrice bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, is (vermoedelijk) voor schut gezet door twee Russische grappenmakers die haar hadden wijsgemaakt dat ze de nieuwe Poolse premier Mateusz Morawiecki aan de andere kant van de lijn had.

Het in Rusland beroemde/beruchte duo Vovan en Lexus zei zich zorgen te maken over de toestand op Binomo, een eiland in de Zuid-Chinese Zee, en Russische bemoeienis bij verkiezingen aldaar. Haley zei op de hoogte te zijn van de ernst van de toestand aldaar en twijfelde er niet aan, dat de Russen er een vuil spelletje spelen.

Vervelend voor de VS-ambassadrice is dat het eiland Binomo helemaal niet bestaat. Of zij echt voor schut is gezet door het duo, is ook niet honderd procent zeker: zij bevestigt noch ontkent het telefoongesprek.

De fake-Morawiecki had Haley opgebeld omdat Polen per 1 januari voor twee jaar lid van de VN-Veiligheidsraad wordt.

Was Haley naar (vermoedelijk) eigen zeggen goed op de hoogte van de gebeurtenissen op Binomo, de ‘Poolse premier’ verbaasde haar wel met de claim dat de in ongenade gevallen Hollywoodacteur Kevin Spacey in 2015 zou geprobeerd hebben de Oekraïense president Petro Porosjenko te versieren. Die info, beloofde Haley, ‘ga ik laten onderzoeken’.

Het komische duo wist eerder dit jaar een soortgelijke ‘grap’ uit te halen met het Amerikaanse Congreslid Maxine Waters. Toen luidde het dat de Russen de verkiezingen in het Afrikaanse Limpopo hadden gehackt en er een marionet, Ai Bolit (Russisch voor ‘Au, dat doet pijn’), aan de macht hadden gebracht.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig