‘Commerciële belangen primeren boven pedagogische ontwikkeling’
Foto: Ketnet - Studio 100

Dat er geen extra kanaal komt voor Ketnet Jr. is voor Vlaams parlementslid Katia Segers van oppositiepartij SP.A bijzonder jammer. ‘De Vlaamse regering laat de commerciële belangen van enkele grote private spelers primeren boven de pedagogische ontwikkeling van de allerkleinste Vlamingen.’

Tijdens de superministerraad besliste de Vlaamse regering dat er op de VRT geen ruimte was voor een derde kanaal voor de allerkleinsten. Die beslissing stond al in de sterren geschreven, het enthousiasme bij de meerderheid was klein.

Wel is het de bedoeling dat VRT de shift maakt naar ‘niet-lineaire’ televisie. ‘Een bijkomend televisiekanaal is geen duurzame keuze voor de toekomst’, zegt minister van Media Sven Gatz (Open VLD) daarover.

De oppositie denkt daar anders over. Volgens Katia Segers van SP.A stonden alle experten achter een apart lineair kanaal. De allerkleinste tv-kijkers kunnen nu enkel terecht op de private zenders Nick Jr. en Disney Jr. ‘Die zenders zagen liever dat Ketnet Jr. er niet kwam: ze vreesden dat hun inkomsten uit reclame zouden kelderen door een drastisch verlies aan kijkcijfers. Hun stem heeft duidelijk doorgewogen in de beslissing van de Vlaamse regering om Ketnet Jr. tegen te houden’, stelt Segers.

‘Met deze beslissing worden onze peuters in één zwaai gereduceerd tot consumenten. Men kan blijkbaar niet jong genoeg beginnen consument te zijn.’ Kinderen van zeer jonge leeftijd kunnen reclameboodschappen niet onderscheiden van entertainment of educatieve programma’s, besluit Segers in haar mededeling. Een reclamevrije omgeving met een goed aanbod in het Nederlands kan volgens haar ‘enkel stimulerend werken voor hun taal- en pedagogische ontwikkeling’.