Belg wil minder vlees eten (maar doet het nog vaak)
Foto: pn
Jongeren zijn beter op de hoogte van de milieu-impact van vlees, maar eten het toch vaker dan ouderen.

De veeteelt heeft een flinke impact op het milieu, en dat beseffen steeds meer Europeanen. Het doet hen ook nadenken over hun eigen eetpatroon. Maar daarom ook minder vlees eten, dat doen de meeste Europeanen nog niet. Dat blijkt uit een Europese enquête uitgevoerd door ING, waaraan ook meer dan duizend Belgen deelnamen.

Van de Belgen denkt 38 procent dat ze binnen vijf jaar minder vlees zullen eten dan vandaag, of helemaal geen vlees zullen eten. Slechts 2 procent denkt dat hij of zij tegen die tijd net meer vlees zal eten. Daarmee zit België in het koppeloton van de ondervraagde landen. Alleen in Turkije denken meer mensen dat ze meer vlees zullen gaan consumeren dan minder.

Milieu-overwegingen komen voor de Belgen echter niet op de eerste plaats om vlees te minderen. Een kwart zou het vooral doen voor zijn gezondheid. Vlees wordt steeds vaker in verband gebracht met negatieve effecten op de gezondheid. Denk aan de vernieuwde voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven; daar kwam rood vlees in het topje terecht, van producten die je het best minder vaak eet. Bewerkt vlees zoals salami kwam zelfs buiten de driehoek terecht, in de groep ‘te mijden’.

Milieuredenen zijn voor 21 procent de reden om minder vlees te gaan eten, maar ook de prijs en dierenwelzijn spelen mee.
De vleesconsumptie in kilogram is de laatste jaren snel gedaald in België, veel sneller dan in de buurlanden. Afhankelijk van de bron aten we in 2016 10 tot 16 procent minder vlees dan vier jaar eerder. Dat zou toe te schrijven zijn aan de vele succesvolle campagnes voor meer plantaardige voeding, zoals Dagen Zonder Vlees en Donderdag Veggiedag.

Maar uit de enquête van ING blijkt dat de Belgen nog altijd vrij vaak vlees eten in vergelijking met de rest van Europa. 51 procent doet dat meer dan drie keer per week; alleen Nederlanders eten het vaker. Mogelijk gaat het dan wel om kleinere hoeveelheden. Het gaat ook om zelfrapportering; de enquêteurs gingen niet na wat de respondenten effectief op hun bord legden.

De attitudes tegenover vlees veranderen dus bij een deel van de bevolking. Maar of dat tot grote wijzigingen in consumptie zal leiden, valt nog af te wachten. Zo zijn jongeren onder de 24 jaar beduidend beter op de hoogte van de negatieve milieu-impact van vlees. Toch geven ze aan vaker vlees te eten dan de oudere leeftijdsgroepen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig