‘Lijst buitenlandse sponsors salafisten op’
Foto: belga
Open VLD pleit ervoor de buitenlandse financiering van religies in een register bij te houden.

Kamerlid Annemie Turtelboom (Open VLD) heeft een wetsvoorstel klaar om meer inzicht te krijgen in de buitenlandse financiering van religies. De maatregel is in de eerste plaats bedoeld om het door Saoedi-Arabië gesponsorde salafisme in België te beteugelen. Begin dit jaar keurde de Kamer al een resolutie in die zin goed. Maar de omzetting daarvan in een wetsvoorstel kostte tijd.

Het voorstel bevat drie delen. Alle organisaties die voor meer dan 5.000 euro buitenlandse financiering per jaar ontvangen, moeten dat melden in een register. De maatregel geldt voor om het even welke vzw, stichting of politieke partij. Het viseert zowel katholieke als islamitische organisaties. Maar het spreekt voor zich dat Turtelboom zich in de eerste plaats tot de tweede groep richt.

In de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart verklaarde het hoofd van de Staatsveiligheid, Jaak ­Raes, dat het Islamitisch Cultureel Centrum – dat huist in de Brusselse Grote Moskee – tussen 2012 en 2014 zowat 1,8 miljoen euro uitgaf om de salafistische ideologie uit te dragen.

Vrijheid van godsdienst

In een tweede fase stelt het wetsvoorstel dergelijke financiering strafbaar ‘wanneer het de vrije beleving van de eredienst in België verhindert of belemmert’. Het gaat om een voorzichtige formulering omdat Turtelboom wil vermijden dat de grondwettelijk gegarandeerde vrijheid van godsdienst wordt beknot.

Het Kamerlid wijst op de klacht van Vlaamse imams dat ze voortdurend moeten strijden tegen de radicale islam en op die manier worden gehinderd in de beleving van hun godsdienst. De rechter moet daarover oordelen.

Ten slotte wil Turtelboom de ­bevoegdheid van de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) uitbreiden. Deze administratieve autoriteit ­verwerkt informatie met het oog op de bestrijding van witwassen en de financiering van terrorisme. Daar zou nu de ‘financiële of materiële financiering van radicale ideeën’ bijkomen. De Staatsveiligheid houdt zich daar niet mee bezighoudt. Het Kamerlid kreeg informeel te horen dat de Privacycommissie deze formulering aanvaardbaar vindt. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig