Klokkenluider Publifin keert CDH de rug toe
Cédric Halin. Foto: Thomas Van Ass

Cédric Halin, de CDH-schepen uit Olne die exact een jaar geleden de eerste onthullingen deed over Publifin is geen kandidaat meer voor CDH. ‘Ik herken me minder en minder in het CDH’, zei hij vanochtend op de RTBF-radio.

‘Als ik nog deelneem aan de verkiezingen’, zegt Halin, ‘zal ik me bij geen enkele partij aansluiten.’ Die aankondiging komt als een verrassing. Halin was de man die een jaar geleden in Le Vif als eerste sprak over de malversaties bij de Luikse intercommunale Publifin. In bepaalde advies- en sectorcomités werden hoge vergoedingen betaald aan mensen die niet eens aanwezig waren. Voor CDH was hij een belangrijke naam geworden.

Maar Halin ziet dat dus niet meer zitten. ‘Ik heb sympathie voor de standpunten van CDH, anders zou ik er nooit bij gegaan zijn. Maar na het hele circus dat ik het afgelopen jaar heb meegemaakt, vind ik dat ik coherent moet zijn met mezelf. Als je je op een bepaald moment niet meer herkent in een aantal dingen, dan moet je een duidelijke beslissing nemen.’

Halin is onder meer ontgoocheld in de erg laattijdige exit van Dominique Drion uit het CDH. Drion was als vice-voorzitter bij Publifin ook het hoofd van het remuneratiecomité. De lijntjes van de hoge vergoedingen, en vergoedingen voor vergaderingen die nooit hadden plaatsgevonden, kwamen dus ook bij hem terecht. Toch werd hij pas een dikke week geleden uit de partij gezet. Tot voor het losbarsten van het Publifin-schandaal zat Drion ook de deontologische commissie van CDH voor. ‘Het heeft elf maanden geduurd voor hij de partij verliet’, stelt Drion ontmoedigd vast.

Op de langverwachte raad van bestuur bij Publifin gisteren, hoorde Halin niets wat hem van gedachten kon doen veranderen. Te veel verantwoordelijken voor de problemen bij Publifin en de operationele dochter Nethys zitten nog altijd aan de knoppen. Met name de voormalige PS-burgemeester van Ans, Stéphane Moreau. Ook de terugbetalingen van onterecht verkregen vergoedingen zijn voor hem een pleister op een houten been. ‘Het gaat om niet meer dan 28 of 30 procent van wat er netto uitbetaald is.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig