Francken moet ontslag nemen, vindt De Gucht
Karel De Gucht verwacht actie van zijn partij. Foto: Photo News

Theo Francken is ‘politiek, menselijk en ideologisch ongeschikt’ om staatssecretaris voor Asiel en Migratie te zijn. Dat vindt oud-Eurocommissaris Karel De Gucht. Na de politieke clash van gisteren zou Francken zijn excuses aangeboden hebben aan de premier.

Gewezen Eurocommissaris en oud-VLD-voorzitter Karel De Gucht roept zijn partij tot de orde. In zijn column in Het Laatste Nieuws is De Gucht hard voor de manier waarop de regering omgaat met Soedanese vluchtelingen. De berichten over martelingen via het Tahrir Institute moeten ernstig genomen worden, zegt hij. Hij vindt dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) ontslag moet nemen.

‘Francken – en met hem de ganse regering – is verantwoordelijk voor wat zich heeft afgespeeld in Khartoem. In een democratie die naam waardig moeten daar politieke consequenties aan verbonden worden. Francken kan niet langer staatssecretaris voor Migratie blijven. Hij is daar politiek, ideologisch en menselijk ongeschikt voor. Een liberale partij die naam waardig kan dit niet laten passeren’, schrijft De Gucht.

Op Radio1 voegde hij daar vanmorgen nog aan toe dat het gaat om fundamentele mensenrechten. ‘Of je illegaal bent of niet, heeft daar niets mee te maken. Die mensen hebben recht op bescherming. Wat het Tahrir Institute zegt is geloofwaardig en het komt overeen met de internationale vaststellingen in Soedan. Dat kan een democratie niet zomaar naast zich neerleggen.’

De Gucht is ervan overtuigd dat bij Open VLD velen het met hem eens zullen zijn. Contact met voorzitter Gwendolyn Rutten had hij op voorhand niet. Tijdens het vragenuurtje in de Kamer gisteren kwam Open VLD niet tussen. Open VLD-vicepremier Alexander De Croo liet vanochtend bij het binnengaan van de Wetstraat 16 weten dat een ontslag van Francken niet aan de orde is.

Excuses Francken

Staatssecretaris Francken reageerde gisteren bijzonder bits nadat premier Charles Michel (MR) aankondigde dat de repatriëringen naar Soedan opgeschort worden tot zeker eind januari. ‘Hij moet niet zeggen dat hij beslist heeft dat er geen repatriëringen zullen zijn, want er zijn er geen gepland tot eind januari’, klonk het toen. Het kabinet van Michel laat vanochtend weten dat Francken intussen zijn excuses heeft aangeboden aan de premier.

Via Facebook reageerde Francken intussen ook op de uitlatingen van De Gucht. ‘Dat hij een hekel heeft aan Vlaams-nationalisten, dat weten we al langer, en dat is zijn democratisch recht. Maar dat hij mij “menselijk” ongeschikt vindt, is tackelen met twee gestrekte benen vooruit. Hij kent niets van mij, ik heb hem nog nooit gesproken. Hij weet niet wie ik ben. (...) Ik pas de wet toe en ik zal dat blijven doen.’

De federale topministers buigen zich vanochtend op de Kern opnieuw over de zaak. De regering wil onderzoeken of de getuigenissen over slagen en folteringen in Soedan kloppen. Hoe dat precies moet gebeuren, moet nog worden bepaald. De premier hoopt zo snel mogelijk duidelijkheid te hebben, maar maakte gisteren in de Kamer duidelijk dat er geen sprake kan zijn van repatriëringen zo lang de zaak niet grondig onderzocht is.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in