Belg op Amerikaanse sanctielijst
Foto: Jimmy Kets

Op de Amerikaanse sanctielijst voor schending van de mensenrechten en corruptie staat ook een Belgische zakenman. Het gaat om Pieter Deboutte.

Debouttes naam staat tussen die van een Myanmarese militair, de verjaagde dictator van Gambia Yahya Jammeh en de controversiële Israëlische zakenman Dan Gertler. De 42-jarige Israëlische zakenman staat aan het hoofd van een even reusachtig als ondoorzichtig mijnbouwimperium in de R.D. Congo. Het is vanwege Debouttes banden met die Dan Gertler dat de Belg voortaan niet langer zaken mag doen met Amerikaanse staatsburgers.

Gertler en Deboutte zijn vooral actief in de mijnbouw in Congo. Behalve diamant zijn ze ook actief in de de ontginning van kobalt, goud, mangaan en vooral koper.

Honderden miljoenen dollars

‘Gertler vergaarde zijn fortuin door ‘ondoorgrondelijke en corrupte mijn- en oliedeals die honderden miljoenen dollars waard zijn’ in Congo, meldt het Amerikaanse ministerie van Financiën op zijn site. Behalve Gertler en Deboutte noemt het ook negentien bedrijven die met de controversiële zakenman in verband gebracht worden. Gertlers Fleurette-groep is er een van.

‘Gertler gebruikte zijn dichte vriendschap met de Congolese president Joseph Kabila om op te treden als tussenpersoon bij de verkoop van mijngronden in Congo, waardoor sommige multinationals verplicht werden om met Gertler samen te werken om met de Congolese staat zaken te doen’, aldus een persbericht van de Treasury.

Op de site van de Fleurette-groep is te lezen dat Deboutte, die al twintig jaar in Congo woont, de Congolese operaties van de groep leidt.