Zuid-Korea vreest kopieergedrag na zelfmoord tieneridool
De kist van Kim Jonghyun werd door de andere leden van de groep naar buiten gedragen. Foto: AFP

Fans van de Azië populaire popgroep SHINee hebben donderdag afscheid genomen van Kim Jonghyun. De 27-jarige zanger van de groep pleegde maandag zelfmoord. Verschillende landen waarschuwen nu dat zijn wanhoopsdaad tot kopieergedrag zou kunnen leiden.

Kim Jonghyun maakte al tien jaar deel uit van de groep, die ontstond na een talentenjacht. SHINee groeide daarna uit tot een popfenomeen in de bredere regio. Hij bouwde de voorbije jaren ook een solocarrière uit. Begin deze maand gaf hij met zijn groep nog twee concerten in Seoul.

Maar hij had al enige tijd last van depressies, bleek uit berichten die hij met dichte vrienden en familie uitwisselde. Artsen melden in Koreaanse media dat de enorme druk op de sterren uit de wereld van de ‘K-pop’ hun welzijn in gevaar brengt.

De schokgolf die het overlijden met zich meebrengt doet vrezen voor imitatiegedrag. Zo heeft het Thaise overheidsdienst voor geestelijke gezondheid ouders al opgeroepen om extra goed op hun kinderen te letten, zo meldt de Bangkok post. Een woordvoerder van de dienst. Hij wijst op een aantal symptomen: veel wenen, stil zijn, en praten over zelfmoord. ‘Zelfmoord is iets wat we kunnen vermijden’, klinkt het nog.

Ook in Korea zelf wordt door het ministerie van volksgezondheid opgeroepen tot verhoogde waakzaamheid. Het zelfmoordcijfer behoort in het land tot de hoogste ter wereld, met in 2015 nog 24,1 zelfmoorden per 100.000 inwoners. Dat is zowat het dubbele van het gemiddelde wereldwijd. Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.