In de spoedzitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) heeft een grote meerderheid van de landen de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël verworpen.

Ondanks de waarschuwing van Donald Trump hebben 128 landen voor de oproep om de erkenning in te trekken gestemd. Ook België deed dat. Negen landen stemden tegen, waaronder de VS en Israël. Er waren 35 onthoudingen, waaronder Canada.

Hoewel de steun voor de resolutie iets minder is dan waarop de Palestijnen hadden gehoopt, betekenen de negen tegenstemmen toch een diplomatieke klap voor de Amerikaanse president. De Palestijnse president Mahmoud Abbas spreekt van een ‘overwinning voor Palestina’.

Waarschuwing

Voor de stemming zei de Amerikaanse ambassadrice bij de VN Nikki Haley dat de VS zijn standpunt niet zal veranderen. ‘Amerika zal zijn ambassade in Jeruzalem vestigen. Dat wil het Amerikaanse volk. En het is het juiste om te doen. Een stemming in de VN maakt geen verschil.’

Gisteren dreigde de Amerikaanse president Donald Trump er nog mee om financiële steun in te trekken aan landen die voor de resolutie stemmen. Eerder stuurde Niki Haley ook een brief aan VN-leden met de waarschuwing dat de VS bij de stemming namen zal noteren.

Resolutie

De resolutie herbevestigt tien resoluties van de VN Veiligheidsraad over Jeruzalem, waaronder de vereiste dat de status van Jeruzalem door onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen moet bepaald worden. Alle landen moeten die resoluties ook volgen, en maatregelen die daartegen ingaan niet erkennen. Dat is een duidelijke verwijzing naar de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad.

Naast Donald Trump is ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu niet opgezet met de stemming. Hij noemt de VN een ‘huis van leugens’. ‘Israël verwerpt deze stemming. Jeruzalem is onze hoofdstad, en we zullen daar blijven bouwen en er zullen nog ambassades naar daar verhuizen.’

Niet-bindend

Egypte diende eerder in de Veiligheidsraad van de VN een resolutie in tegen de Amerikaanse erkenning, maar die tekst stuitte maandag op een veto van Washington. De andere 14 leden schaarden zich wel achter de resolutie.

De resolutie van de Algemene Vergadering is niet-bindend.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig