Bergense schepen stapt op na schandaal
Elio Di Rupo, burgemeester van Bergen, ziet een van zijn schepenen vertrekken Foto: Sebastian Steveniers

Pascal Lafosse (PS) legt zijn ambt als schepen van Mobiliteit, Sport en Feesten neer nadat hij in opspraak was geraakt. Hij werd ervan verdacht om werknemers van een vzw voor mensen met problemen ingezet te hebben voor het verspreiden van PS-folders.

In een RTBF-reportage vertelden werknemers van ‘La Maison Emilie’ dat ze folders van Lafosse en zijn vader moesten verspreiden. Ze werden ook aangezet om PS-lid te worden. Hij moest zich vanavond achter gesloten deuren verantwoorden in de gemeenteraad.

Op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie liet hij echter weten dat dit niet meer zal gebeuren: hij zet zelf een stap terug. 'In het licht van alles wat er over mij gezegd wordt, en de venijnige beschuldigingen die de ronde doen, verkies ik me als een vrij man terug te trekken.' 

Hij benadrukte dat hij steeds ter goeder trouw heeft gehandeld. De vzw die in de zaak genoemd wordt heeft ook steeds alle verplichtingen nagekomen, ga hij nog aan.

Burgemeester Elio Di Rupo (PS) prees in een reactie Lafosse voor zijn 'moedige daad' en hoopt dat de sereniteit nu kan terugkeren. De zaak komt erg ongelegen voorDi Rupo. Zijn coalitiepartner CDH dreigde al uit de meerderheid te stappen nadat de affaire uitlekte. In principe kan de PS alleen verder, maar dat zou het draagvlak van het stadsbestuur een fikse knauw geven.