Chaos bij Ajax: Nederlandse topclub zet hoofdtrainer en zijn assistenten aan de deur, Reiziger wordt interim-coach
Foto: AFP

Ajax heeft donderdag bekendgemaakt hoofdcoach Marcel Keizer op non-actief te zetten. De club gaat met hem in gesprek om zijn contract te beëindigen. Hetzelfde geldt voor assistent Hennie Spijkerman en individueel trainer Dennis Bergkamp. Michael Reiziger (44) werd aangesteld als interim-coach en wordt geassisteerd door Winston Bogarde, die sinds dit seizoen ook zijn assistent bij Jong Ajax is.

“We kenden een nare zomer en een rommelige seizoenstart”, stak algemeen directeur Edwin van der Sar van wal op de website. “Dat heeft iedereen meegekregen. Sportief gezien was de Europese uitschakeling (tegen Rosenborg, red) het dieptepunt. Met name Marc Overmars en ik hebben de maanden daarna veelvuldig gesproken over de blijvende wisselvalligheid van het eerste elftal. We hebben er onvoldoende vertrouwen in dat we op deze wijze het niveau gaan halen dat wij met Ajax nastreven. Ik betreur dit. Wij als directie zijn samen met de Raad van Commissarissen niet over één nacht ijs gegaan en zijn Marcel, Dennis en Hennie erkentelijk voor hun inspanningen voor de club.”

Reiziger en Bogarde nemen voorlopig over

Even later werd Michael Reiziger (44) aangesteld als interim-coach. Reiziger was beloftencoach bij de Amsterdammers maar schuift nu dus voorlopig door naar het eerste elftal en wordt geassisteerd door Winston Bogarde, die sinds dit seizoen ook zijn assistent bij Jong Ajax is. “Het duo neemt in ieder geval aanstaande zondag plaats op de bank bij het thuisduel met Willem II”, zo klinkt het op de website van de nummer twee uit de Eredivisie.

Als mogelijke opvolgers van Keizer circuleren in de Nederlandse media de namen van ex-coaches en/of ex-spelers Peter Bosz, Frank de Boer, Ronald Koeman, Louis van Gaal en Michael Laudrup...

Bekeruitschakeling was de druppel

De 48-jarige Keizer nam aan het begin van dit seizoen de scepter over van de naar Borussia Dortmund vertrokken Peter Bosz. Europees liep het al meteen erg stroef en de Amsterdammers verloren zowel in de derde kwalificatieronde van de Champions League (van Nice) als in de play-offronde van de Europa League (van Rosenborg). Hierdoor was Ajax eind augustus al Europees uitgespeeld. In de competitie kenden de roodhemden eveneens een moeizame start. Momenteel telt Ajax als nummer twee vijf punten achterstand op leider PSV. De druppel voor Keizer was echter de bekeruitschakeling van woensdagavond tegen FC Twente. De Amsterdammers gingen in Enschede na penalty’s onderuit.