Twee agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez (42), zijn donderdag veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, met een proeftijd van een jaar. De agenten zijn volgens de rechtbank schuldig aan dodelijke mishandeling, maar deden dat niet opzettelijk.

Henriquez overleed eind juni 2015 na zijn arrestatie op een Haags muziekfestival. Hij had tegen agenten geroepen dat hij een pistool bij zich had en daarbij naar zijn kruis gewezen. Bij zijn arrestatie verzette hij zich zo heftig dat er vijf agenten nodig waren om hem in bedwang te houden. Een dag later overleed de 42-jarige Arubaan.

De rechtbank oordeelde nu dat de twee agenten die terecht stonden, schuldig zijn aan mishandeling met de dood tot gevolg. Ze krijgen daarvoor een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, met een proeftijd van één jaar.

De twee krijgen geen effectieve celstraf, omdat ze volgens de rechter met het inzetten van een nekklem de man niet wilden doden. Van opzet is dus geen sprake. Bovendien gebeurde dat in een situatie waarin zij moesten optreden aangezien Henriquez zich bleef verzetten tegen zijn arrestatie.

Agenten bedreigd

De dood van Henriquez leidde tot dagenlange rellen in de Haagse Schilderswijk en de twee agenten en hun gezinnen zijn na de dood van Henriquez ernstig bedreigd.

De agenten hebben tijdens het proces afgeschermd in de rechtbank gezeten, achter een kamerscherm en met vervormde stemmen. Ze worden uit privacy-overwegingen aangeduid als DH01 en DH02. Alleen de rechters, officieren van justitie en hun eigen advocaten konden ze zien.