Justitiehervorming assisen schendt grondwet
Foto: BELGA

De justitiehervorming die zaken aan het hof van assisen onttrekt, schendt de grondwet. Dat oordeelt het Grondwettelijk Hof.

De wet die bepaalt dat nagenoeg alle misdaden kunnen berecht worden in gewone rechtbanken, en dus niet meer voor een hof van assisen moeten komen, strookt niet met de Grondwet. Dat zegt het Grondwettelijk Hof donderdag in een arrest. Geens wilde met deze hervorming komaf maken met dure en tijdrovende assisenprocessen. 

Maar de behandeling voor een correctionele rechtbank verzekert niet dat mensen die dezelfde misdaad hebben gepleegd, ook op dezelfde manier worden berecht, zegt het Grondwettelijk Hof nu. Aan de correctionalisering die Geens in zijn tweede Potpourri-wet doorvoerde, was ook een verhoging van de maximumstraffen gekoppeld. Daardoor is het niet zeker dat 'de correctionalisering in het voordeel van de verdachte werkt', zegt het Hof in zijn arrest, 'aangezien de correctionele rechtbank in bepaalde gevallen een hogere gevangenisstraf kan opleggen dan de minimale gevangenisstraf die het hof van assisen kan opleggen'.  De vonnissen van zaken die door de wet gecorrectionaliseerd waren, blijven wel overeind.

Ook andere onderdelen van de Potpourri-wet worden vernietigd door het Grondwettelijk Hof. Het gaat onder meer om de uitbreidinging van het mini-onderzoek. Dat kwam de facto neer op een inperking van de rol van de onderzoeksrechters bij huiszoekingen. Kan niet, vindt het Grondwettelijk Hof, huiszoekingen kunnen alleen als er een gerechtelijk onderzoek loopt. 'De huiszoeking via mini-onderzoek mogelijk maken in het kader van een opsporingsonderzoek zonder te voorzien in bijkomende waarborgen ter bescherming van de rechten van verdediging schendt het recht op eerbiediging van het privéleven en het recht op de onschendbaarheid van de woning.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in