Daarom maakt Apple oude iPhones trager
Bij wie een iPhone 6 gebruikt kunnen de prestaties bewust verminderd worden Foto: REUTERS

Gebruikers van oudere iPhones klagen er al langer over: hun toestel wordt bij elke aanpassing aan het systeem trager en trager. Dat klopt ook, geeft Apple nu toe. Maar het bedrijf zegt daar een goede reden voor te hebben.

Het gerucht doet al jaren de ronde. Gebruikers die hun toestel een upgrade gaven naar de nieuwste versie van het besturingssysteem iOS zien de snelheid teruglopen. Om mensen ertoe aan te zetten een nieuw toestel te laten kopen, beweren critici. Maar harde bewijzen bleven achterwege.

Maar de ontwikkelaars van Geekbench, een app om de prestaties van smartphones te meten, kwamen nu wel met cijfers. In een blogpost gaven de makers aan dat de batterijprestaties van een oude telefoon kunnen verminderen, maar dat de processor in principe even goed moet blijven werken.

Uit de resultaten van hun metingen konden ze afleiden dat er wel degelijk een verband is tussen de toestand van de batterij en het functioneren van de processor. Dat werd bij zowat alle toestellen duidelijk. Maar volgens Geekbench leek het er ook op dat de prestaties opzettelijk werden verminderd als de batterij erop achteruit gaat.

Apple bevestigt die stelling nu aan de blog Techcrunch: de processor wordt bewust niet volledig meer gebruikt. Maar, verdedigt de technologiegigant zich, dat is noodzakelijk. Doordat de batterij niet goed genoeg meer is, zou het toestel onverwacht kunnen uitvallen als de processor volledig benut wordt. Om dat te vermijden worden de prestaties beperkt, en dan kan de batterij wel nog de daarvoor nodige stroom leveren.

Volgens de woordvoerder wordt die beperking enkel opgelegd bij bepaalde pieken. Het systeem is sinds vorig jaar van toepassing bij de oudere iPhone 6, 6S en SE, en sinds dit jaar ook bij de iPhone 7.

Maar volgens Apple is er dus geen sprake van dat de aanpassing ervoor zorgt dat toestellen onbruikbaar worden. Ze moet het net langer mogelijk maken om een toestel te gebruiken, klinkt het. Wie zijn toestel weer optimaal wil benutten kan ook gewoon de batterij laten vervangen, klinkt het.