Nieuwe parkeermeters zijn niet reglementair: vervalt de boete dan?
Foto: fvv

Wie zijn auto parkeert in een zone waar betalend parkeren geldt, moet altijd cash kunnen betalen aan de parkeermeter. Minister Kris Peeters (CD&V) vraagt de Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) om een oplossing te zoeken voor gemeenten en steden waar men is overgeschakeld op meters die enkel via app of betaalkaart werken. Kunnen we onze parkeerboete dan aanvechten als we niet cash kunnen betalen?

In ons land moet je overal cash kunnen betalen, zegt Chantal De Pauw, woordvoerster van de overheidsdienst Economie. Een winkelier mag dat niet weigeren. Maar wat dan met de nieuwe generatie parkeermeters die geen cash geld meer aanvaardt en enkel via app of betaalkaarten werkt? Brussel heeft ze, Lier, Aalst en tal van andere Vlaamse steden en gemeenten.

Minister Kris Peeters voor Consumentenzaken (CD&V) is duidelijk. ‘Er bestaat een Belgische wet en een Europese verordening die stellen dat mensen altijd cash moeten kunnen betalen aan een parkeermeter. De combinatie cash/betaalkaart is uiteraard wel toegelaten’, zegt hij donderdag in het programma De Inspecteur op Radio 2.

‘In een brief aan de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) heb ik het probleem aangekaart en hen gevraagd een oplossing te bieden voor dit probleem. Een oplossing waar zowel de klant, de parkeerbedrijven, de steden en gemeenten en de wet zich kunnen in vinden.’

Bij de VVSG hebben ze nog geen brief ontvangen, zegt Nathalie Debast. ‘Maar als we die ontvangen, zullen we uiteraard zo snel mogelijk naar een oplossing zoeken. In samenspraak met de parkeerbedrijven en de gemeenten en steden die “moderne” parkeermeters op hun grondgebied hebben.’

Automaten opengebroken

De Belgische federatie van parkeerbedrijven bevestigt dat er steeds vaker parkeermeters in het straatbeeld verschijnen waar cash betalen niet mogelijk is. ‘We willen vooral inzetten op nieuwe technologieën. Maar we doen dat vooral om veiligheidsredenen. Steeds vaker worden die betaalautomaten opengebroken om er het cash geld uit te halen. In het verleden werden al een aantal bendes opgerold. Maar daarmee is het probleem zeker niet opgelost’, zegt Peter Lamens federatie voor parkeerbedrijven.

‘Tot nu toe hebben we alleszins amper klachten gekregen van mensen die niet met munten konden betalen. Bovendien is het een trend in de meeste Europese steden en gemeenten om, ondanks de Europese verordening, cashloze parkeermeters te installeren.’

Parkeertarief 1

Of hij nu verwacht dat mensen hun parkeerboetes zullen aanvechten door te stellen dat ze enkel cash geld op zak hadden en dus niet konden betalen? ‘Je hebt altijd mensen die bepaalde situaties willen uitbuiten. Maar het zal dan aan de vrederechter zijn om te beslissen’, zegt Peter Lamens

Op het vredegerecht in Brussel wijst men ons op de tekst die op de parkeermeters staat en die duidelijk stelt dat wie niet betaalt, zelf kiest voor tarief 1. Dat is een parkeerretributie voor een halve dag betalen (ongeveer 15 euro, maar afhankelijk van gemeente tot gemeente). Er wordt dan een overschrijvingsformulier naar u thuis opgestuurd.

‘Wanneer mensen menen het parkeertarief niet te moeten betalen omdat ze geen betaalkaart of smartphone bij zich hadden en dus niet in de mogelijkheid waren om een parkeerticket te nemen, zullen we dat geval per geval bekijken. Maar hoe bewijs je dat je enkel cash kon betalen? De goedkoopste oplossing blijft sowieso gewoon je parkeerticket betalen’, klinkt het.