‘Meryl Streep slaat Trump, dus wij slaan Streep’
De affiche van Sabo. Foto: Photo News

Affiches beschuldigen Meryl Streep ervan dat ze wist van Weinsteins gedrag. Ze komen niet van boze collega’s, maar van een rechtse graffiti artiest: die wil Streep een lesje leren om haar kritische ideeën.

De posters verschenen dinsdag op strategische plekken in Hollywood: een oude foto van Meryl Streep op de Oscars, Harvey Weinstein half zichtbaar naast haar, en daarover de woorden ‘She knew’ - ‘Ze wist ervan’.

In eerste instantie werd gedacht dat de aanval op Streep afkomstig was van boze actrices. Streep speelde in meerdere films van Miramax en The Weinstein Co, de bedrijven van Harvey en zijn broer Bob. Er werd dan ook al snel gesuggereerd dat Streep op de hoogte moest zijn, onder meer door de actrice Rose McGowan.

McGowan zegt dat ze in de jaren negentig werd verkracht door Weinstein. Ze zou in een minnelijke schikking 100.000 dollar schadevergoeding van hem gekregen hebben. Toen ze later voor Amazon Studios werkte en Weinstein aan boord kwam van haar project, signaleerde ze aan Amazon-baas Jeff Bezos dat Weinstein problematisch was en dat ze het kon bewijzen. Tot haar frustratie was de studio niet geïnteresseerd. Sinds de Weinstein-affaire uitkwam, voert ze campagne tegen het stilzwijgen in Hollywood.

Werken voor Het Varken

‘Ik keur verkrachting niet goed, ook niet stilzwijgend: ik wist van niets’, was Streeps reactie. Maar een paar dagen geleden kreeg ze weer een veeg uit de pan van McGowan. ‘Actrices zoals Streep die voor het Varken hebben gewerkt, gaan nu zwart dragen op de Golden Globes als stil protest. Jullie zwijgen is net het probleem.’ Toen de posters opdoken, werd aangenomen dat die van haar supporters kwamen. ‘Dit is de zaken op zijn kop zetten: vrouwen zijn niet verantwoordelijk vor het wangedrag van mannen, wij zijn de sekspolitie niet’, schreef een journaliste van The Chicago Tribune.

Maar nu zegt de graffiti-artiest Sabo dat hij de affiche heeft gemaakt. Streep speelt in The Post over de Pentagon papers. De bekendmaking van die geheime rapporten deed veel Amerikanen twijfelen of de Vietnamoorlog wel rechtvaardig is. De Amerikaanse regering probeerde de krant The Washington Post toen monddood te maken; daardoor is de film automatisch ook een kritiek op Trump. ‘Zij slaat naar ons, dus wij slaan terug’, is Sabo’s uitleg in de Britse krant The Guardian.

Mentaal gehandicapt

Sabo is niet al te fijnzinnig uiterst rechts. Hij noemt progressieven ‘mentaal gehandicapt’ en werkt vooral voor rechtse organisaties of figuren als Milo Yiannopoulos, de voormalige hoofdredacteur van Breitbart News. Erg onderbouwd is zijn actie niet. ‘Ik weet niet of Streep echt niet op de hoogte was, maar ik denk het wel.’ En, in een poging om een proces aan zijn broek te krijgen: ‘Ze leverde Weinstein misschien vers vlees.’ Waarom hij alleen mikt op Streep en bijvoorbeeld niet op Tom Hanks, tweede hoofdrol in The Post, kon hij niet vertellen.

Streep heeft nog niet gereageerd. Eerder deze week gaf ze aan Huffington Post een verklaring waarom ze nooit geweten heeft van Weinsteins misbruik. ‘Harvey Weinstein had mij veel harder nodig dan ik hem, hij zorgde er wel voor dat ik niets te weten kwam.’

Dat stemt overeen met wat medewerkers van Weinstein zeggen. De Britse Zelda Perkins, die twintig jaar geleden ontslag nam nadat Weinstein haar collega verkrachtte, vertelde deze week in het BBC-programma Newsnight hoe Weinsteins hotelsuites één komen en gaan waren van filmmensen, ondernemers en politici, en hoe die stroom zorgvuldig werd gedirigeerd. ‘Hij is een meester-manipulator. Geen seksverslaafde, maar een machtsverslaafde. Hij stak enorm veel tijd in het manipuleren van mannen en vrouwen tot ze zijn zin deden.’