Kwantumsprong voor Euronav
Foto: BELGA

De Antwerpse rederij Euronav koopt zijn Amerikaanse sectorgenoot Gener8. Het bedrijf bevestigt zijn marktleiderschap als grootste olietankerrederij ter wereld.

De transactie vindt plaats door middel van een aandelenruil. Dat betekent dat er geen geld aan te pas komt. De aandeelhouders van de Amerikaanse rederij ruilen hun aandelen voor nieuwe aandelen in Euronav. Daardoor krijgen ze 28 procent van het Antwerpse bedrijf in handen. De deal betekent voor de Amerikanen een meerwaarde van 35 procent, gebaseerd op de koers van Gener8 van gisteren. De koers van Gener8 is de laatste jaren sterk gedaald: van zo’n 14 dollar in 2015 naar minder dan 5 dollar. Euronav blijft genoteerd aan de beurzen van Brussel en New York.

Het fusiebedrijf zal 75 tankers voor ruwe olie bezitten, waarvan 44 supertankers van het VLCC-formaat. Die letters staan voor Very Large Crude Carrier. In alle schepen samen past 18 miljoen ton olie. Onderdeel van de overeenkomst is dat zes supertankers verkocht worden aan een derde partij. Die verkoop brengt 34 miljoen dollar in het laatje, waardoor Euronav zich financieel versterkt. De bedrijfsleiding van het fusiebedrijf blijft volledig in Antwerpse handen. Zowel de voorzitter, de ceo als de financieel directeur blijven dezelfde. Gener8 krijgt één vertegenwoordiger in de raad van bestuur.

De deal moet nog wel worden goedgekeurd door de aandeelhouders van Gener8. Maar dat zal naar verwachting geen probleem opleveren. Euronav heeft al de toezegging van aandeelhouders die ongeveer 48 procent van de aandelen in handen hebben. De Euronav-aandeelhouders hoeven zich niet uit te spreken.

De fusie biedt vooral schaalvoordelen, meldt Euronav. Ladingen kunnen beter over de schepen verdeeld worden, er kan personeel geschrapt worden en er kan goedkoper worden aangekocht. Ook wordt de financiering van de activiteiten goedkoper. Het dividendbeleid blijft ongewijzigd.

Analist Cédric Duinslaeger van KBC Securities spreekt van een ‘kwantumsprong’ voor Euronav. De vloot wordt groter en jonger, en de prijs is ‘zeer redelijk’.