Klacht van moslims en Joden tegen Vlaams slachtverbod
Foto: DBA

Verschillende islamitische en Joodse organisaties dienen, na een klacht tegen het Waals verbod, nu ook een klacht in bij het Grondwettelijk Hof tegen het Vlaams verbod op onverdoofd slachten.

Met de steun van de Antwerpse en Brusselse Unie van Moskeeën, goed voor een zestigtal gebedshuizen, dient de vzw Islamitisch Offerfeest Antwerpen deze week een klacht in bij het Grondwettelijk Hof. Ook de Moslimexecutieve, de Coördinatieraad van de Islamitische Instellingen van België (IEMB) en de gezamenlijke religieuze overheden van de Belgische Moslimgemeenschap stappen naar het Grondwettelijk Hof, schrijft De Morgen.

Maar niet alleen moslimorganisaties dienen een klacht in tegen het Vlaamse verbod, klinkt het. Ook het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België zou het verbod aanvechten. Eind november stapte het CCOJB al naar het Grondwettelijk Hof. Toen ging het enkel om een klacht tegen het Waalse verbod. ‘Juridisch was het niet mogelijk om met één enkele klacht de twee decreten tegelijk aan te vechten’, klonk het toen.

Vorige maand dienden diezelfde organisaties ook al een klacht in tegen het Waalse verbod. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) laat weten dat hij niet zal bezwijken onder de druk. ‘In een democratie is het nu eenmaal zo dat het parlement de regelgeving bepaalt waarbinnen religieuze riten kunnen plaatsvinden. Niet omgekeerd’, aldus Weyts in De Morgen.