Er zijn voorlopig geen aanwijzingen dat de man die vanochtend met een terreinwagen bewust inreed op een menigte in het Australische Melbourne, terroristische motieven had. Dat heeft de politie verklaard. Er vielen zeker veertien gewonden, vier onder hen verkeren in kritieke toestand. Naast de chauffeur werd ook een tweede persoon opgepakt, maar die zou niets met het incident te maken hebben .

De bestuurder reed moedwillig in op de massa mensen, dat bevestigt de politie van Melbourne. Volgens omstaanders vertraagde de terreinwagen niet en versnelde die tot zo’n 100 kilometer per uur voor de aanrijding. Het incident deed zich voor op het kruispunt van Elizabeth Street en Flinders, dat is één van de drukste kruispunten van Melbourne. Ook waren er bijzonder veel mensen op de been om kerstaankopen te doen.

De politie kon de bestuurder snel oppakken. Het gaat om een 32-jarige Australiër van Afghaanse afkomst. Hij heeft een strafblad voor geweldpleging, druggebruik en kampte met mentale gezondheidsproblemen. 'Op dit moment hebben we geen aanwijzingen dat hem kan linken aan terrorisme', aldus hoofdcommissaris Shane Patton.

Ook een andere man werd kort na de feiten opgepakt op de plaats van het incident. De 24-jarige stond te filmen en had een zak met messen bij zich. Volgens Patton was het echter 'vrij waarschijnlijk' dat de man niets met de zaak te maken heeft.

Er vielen zeker veertien gewonden, sommige media hebben het zelfs over negentien gewonden. Een kleuter is in kritieke toestand met een schedelfractuur naar het ziekenhuis gebracht, en ook zeker drie anderen verkeren nog in kritieke toestand.