De zorgvuldig geplande coup van Coucke
Foto: belga
Uit het niets kopen Marc Coucke en Joris Ide Anderlecht weg voor de neus van drie andere bieders. Het resultaat van een zorgvuldig geplande coup.

Coup de théâtre in de Belgische voetbalwereld: de miljardair Marc Coucke haalt met de steun van Joris Ide  RFC Anderlecht binnen. De club verspreidde gisteren een kort persbericht, na afloop van een urenlange raad van bestuur die om 12.30 uur was begonnen. ’s Ochtends leek nog een coalitie van veertien investeerders rond Wouter Vandenhaute de favoriet. De topman van Woestijnvis had Ghelamco-baas Paul Gheysens laten vallen en een coalitie gesmeed met onder meer Alexandre Van Damme, Johnny Thijs en enkele toplui van CVC Capital.

De coalitie rond Vandenhaute had vooral ingezet op een sportief project, maar er waren twijfels over de beslissingskracht van de ruime coalitie. De groep bood op 60 procent van de aandelen.  Coucke zou minstens 70 procent verwerven maar zou niet alleen optreden. Coucke houdt volgens een bron wel de absolute meerderheid van de aandelen voor zich. Verschillende partijen zeggen dat Coucke zijn bevriende ondernemer  Joris Ide gevraagd heeft om mee in Anderlecht te investeren.

Coucke zijn project zat naar verluidt zowel op sportief vlak als financieel goed. Volgens één bron neemt hij Luc Devroe, sportief directeur van KVO, mee naar Anderlecht. De vraag is wat Coucke met KVO zal doen. Hij kan volgens de regels van de Koninklijke Voetbalbond niet twee clubs van eerste klasse bezitten. Coucke liet op Twitter al weten dat hij Oostende zal verkopen, maar insiders verwachten dat het een constructie wordt waarbij Coucke achter de schermen aan de touwtjes blijft trekken. 

Coucke schudde drie andere bieders van zich af: de familie Gheysens (Ghelamco), de coalitie rond Wouter Vandenhaute én de groep rond de aandeelhouders van Besix (Johan Beerlandt en de Egyptische familie Sawiris). Zijn bod waardeert Anderlecht op 100 miljoen. De verschillende biedingen zouden dicht bij elkaar gelegen hebben. ‘Ons is gezegd dat het winnend bod financieel beter was’, reageerde Johnny Thijs van de coalitie rond Vandenhaute. ‘Ik wens Coucke succes. Ik hoop dat hij goede beslissingen zal nemen. We gaan erop toekijken.’

Voor Gheysens is het een afknapper. Gheysens, die oorspronkelijk met Vandenhaute optrok, hoopte door Anderlecht te kopen het project van het Eurostadion vlot te trekken. Anderlecht en Ghelamco hebben daarover eerder een pre-akkoord afgesloten maar Anderlecht wil er vanaf.

Voor Coucke is de aankoop van Anderlecht een unieke kans. Hij kwam als bieder pas laat in de race maar wist op 7 december in Londen in een ontmoeting met Roger Vanden Stock zich in de match te spelen. Bij de eerste bieding  op 30 november was hij er niet bij.