Waarom de verkiezingen in Catalonië zo belangrijk zijn
Foto: AFP

Vandaag worden in Catalonië verkiezingen gehouden. De Spaanse regering had het vorige parlement vervroegd ontbonden omdat de Catalaanse regering en het Catalaans parlement eind oktober de onafhankelijkheid hadden uitgeroepen.

Waarom zijn deze regionale verkiezingen zo belangrijk?

De Spaanse regering hoopt dat de separatisten bij deze verkiezingen geen meerderheid zullen halen en dat in Catalonië een regionale regering aan de macht komt, die in de pas van Spanje loopt.

Voor de separatisten moeten deze verkiezingen duidelijk maken dat Madrid hen niet kan breken. De Spaanse autoriteiten hebben de urnes van een illegaal referendum inbeslaggenomen, ze hebben de Catalaanse regering ontbonden en tegen enkele belangrijke politici een gerechtelijke procedure opgestart.

De verkiezing van vandaag is een krachtmeting tussen de politici die voor onafhankelijkheid zijn en zij die willen dat Catalonië zich niet langer opstandig opstelt.

Zal het nieuwe parlement een andere koers varen?

Het is helemaal nog niet duidelijk wie de verkiezingen zal winnen. Niet alleen weet 28 procent van de Catalanen nog niet voor wie ze gaan stemmen, maar daar komt bij dat de peilingen aangeven dat geen van de twee blokken - separatisten of unionisten - de meerderheid van de kiezers aan zijn kant zal krijgen. Het wordt dus zeer spannend.

Wanneer weten we de uitslag?

De kiezers kunnen tot acht uur vanavond stemmen, de eerste resultaten worden tegen tien uur verwacht.

Wie zijn de belangrijkste partijen?

Bij de separatisten lijkt Esquerra Republicana de grootste partij te worden. Dat zijn links-republikeinen die al sinds de jaren dertig voor onafhankelijkheid pleiten. Hun leider is Oriol Junqueras. Hij zit in voorhechtenis omdat de Spaanse rechter vreest dat hij - mocht hij vrij rondlopen - opnieuw acties zou ondernemen om Catalonië onafhankelijk te maken.

Bij de unionisten staat Ciudadanos op kop. Die centrumrechtse partij is in Catalonië ontstaan als reactie tegen de separatistische plannen van de Catalaanse regering. Haar boegbeeld is Inés Arrimadas.

Naargelang de peiling is Esquerra Republicana dan wel Ciudadanos de grootste partij.

Hoe staat het met Junts per Catalunya, de partij van de afgezette minister-president Carles Puigdemont?

Zijn partij strandt op een derde plaats. Puigdemont, die in Spanje gezocht wordt voor onder meer rebellie, is naar België gevlucht en hij voert vanuit Brussel campagne.

Wat gaat Puigdemont na de verkiezingen doen? Als hij verkozen wordt en terug naar Catalonië zou gaan, wordt hij dan gearresteerd?

Ja. De Spaanse rechter heeft een aanhoudingsbevel tegen hem uitgevaardigd. Zolang hij dat niet intrekt, wordt Puigdemont gearresteerd als hij een voet op Spaanse bodem zet.

De Spaanse regering heeft met artikel 155 een aantal bevoegdheden van de Catalaanse overheid overgenomen. Vervalt artikel 155 vandaag?

Neen. De Spaanse regering heeft altijd gezegd dat het artikel pas zal worden ingetrokken als de nieuwe Catalaanse regering belooft dat ze zich aan de Grondwet zal houden. Met andere woorden: als ze het idee om de Catalaanse onafhankelijkheid eenzijdig uit te roepen, opbergt. Waarschijnlijk zal artikel 155 pas worden ingetrokken als de nieuwe regering de eed heeft afgelegd.