‘Teruggestuurde Soedanezen worden gefolterd’
‘Deze mensen vrezen voor hun leven’, zegt Koert Debeuf. Foto: BELGA
Vanuit België teruggestuurde Soedanezen getuigen over foltering bij hun aankomst. Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) zegt dat het Soedanese regime ontkent, maar dat hij de zaak toch zal laten onderzoeken.

Soedanezen die door ons land werden teruggestuurd nadat ze geïdentificeerd werden door een omstreden Soedanese identificatiemissie in ons land, worden bij aankomst gefolterd. Dat schrijft Het Laatste Nieuws op basis van getuigenissen die verzameld werden door het Tahrir Instituut voor Midden-Oosten Beleid.

‘Dit is waar wij enkele maanden geleden al voor gewaarschuwd hebben’, zegt Koert Debeuf van het Tahrir instituut. Hij bleef contact houden met de uitgewezen Soedanezen en systematisch getuigenissen verzamelen. ‘We wilden weten hoe het hen verging en of ze veilig waren. Dat is niet het geval. Ze vrezen vandaag allemaal voor hun leven.’ Het ging vooral om Soedanezen die opgepakt werden in de buurt van het Maximiliaanpark in Brussel.

Bedreigd

'We wisten op voorhand dat deze indentificatiemissie rammelde aan alle kanten', zegt Deboeuf aan De Standaard. 'Het zijn geheime agenten die de gesprekken deden. Zij werken met methodes die we in België niet gewoon zijn en ook nauwelijks begrijpen. Op de momenten dat de Dienst Vreemdelingenzaken niet aanwezig was, werden die mensen bedreigd. De Belgische regering zegt telkens weer dat ze asiel konden aanvragen, maar de Soedanese agenten maakten de vluchtelingen duidelijk dat áls ze dat deden en het asiel uiteindelijk werd afgewezen, ze naar de gevangenis van de inlichtingendiensten gestuurd zouden worden. Dat betekent zo goed als zeker marteling.'

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is de identificatiemissie altijd fel blijven verdedigen, ondanks de tegenwind. Het Soedanese regime ontkent dat er mensen gefolterd worden, zegt hij, maar toch zal hij de zaak laten onderzoeken. ‘Die mensen gooien hun papieren allemaal weg, dus is het normaal dat zij bij aankomst apart genomen worden en ondervraagd worden. Dat gebeurt in België ook als u hier als Belg zonder papieren arriveert. Maar foltering kan uiteraard niet’, reageerde Francken op Radio1. 

SP.A: 'Missies opschorten'

Kamerlid Monica De Coninck (SP.A) pleit er alvast voor om de terugkeermissies op te schorten tot de veiligheid van de Soedanezen gegarandeerd kan worden. In een persbericht herinnert ze eraan dat ze Francken 'uitvoerig' gewezen heeft op 'de gevaren van het terugsturen van Soedanezen met de hulp van een op zijn minst gezegd "partijdig" Soedanees identificatieteam'.

'Staatssecretaris Francken, maar ook premier Michel en minister Jambon, hebben steeds verzekerd dat artikel 3 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens zou worden gerespecteerd. Bij terugkeer zou er dus geen risico mogen zijn op foltering of ernstige schade. Dat blijkt nu ijdele hoop', vindt De Coninck. De politica leert uit de 'Soedan-deal' dat er een 'duidelijke nood is aan een Permanente Opvolgingscommissie voor het Uitzettingsbeleid'.