Hypotheekrente duikt omlaag
Foto: Belga
De hypotheekrente staat op haar laagste punt van dit jaar en is nog maar een fractie verwijderd van het diepterecord.

Voor een hypotheek met een looptijd van 20 jaar vragen de banken nu gemiddeld een bodemrente van 1,99 procent, op voorwaarde dat de huizenkoper niet meer leent dan de koopsom. Dat cijfer is dit jaar nog niet lager geweest. Ook ander formules flirten met laagterecords. Voor een lening van 10 jaar wordt nu een gemiddelde bodemrente van 1,47 procent gevraagd. 

De cijfers komen uit de database van de Immotheker-Finotheker, een adviesbureau dat dagelijks 1.500 kredietformules bij zestien banken vergelijkt. Klanten kunnen er terecht voor de formule die voor hen het gunstigst is. De tarieven in de rentebarometer van de Immotheker-Finotheker zijn bodemrentes: ze houden al rekening met de kortingen die banken aanbieden op basis van individuele dossiers. Ze wijken dus af van de officiële tarieven die de banken hanteren. Wie zelf minstens 20 procent van de koopsom op tafel legt, kan nog goedkoper lenen. Voor 20 jaar kost een lening in dat geval 1,94 procent, voor 10 jaar 1,34 procent. De beginrente voor variabele tarieven is nog lager. 

Merkwaardig
De hypotheekrentes lagen het grootste deel van dit jaar hoger dan een jaar geleden, maar begonnen eind oktober aan een neerwaartse beweging. Dat de woonkredieten opnieuw goedkoper aan het worden zijn, lijkt merkwaardig. De financiële marktwatchers zijn immers al een tijdje in de ban van een nakende rentestijging. Dat de rente omhoog zal gaan, lijkt onvermijdelijk sinds de Europese Centrale Bank de afbouw van haar stimuleringsprogramma heeft aangekondigd. Maar het programma gaat tot eind dit jaar nog op volle kracht door, en ook op de obligatiemarkten is de rente recent weer gedaald. De Belgische rente op 20 jaar, die richtinggevend is voor de hypotheken met eenzelfde looptijd, dook recent opnieuw onder 1 procent. Maandag werd het laagste punt van dit jaar bereikt: 0,966 procent. 

Hypotheken blijven voordelig, omdat het voor banken een erg aantrekkelijke activiteit blijft. Er zijn weinig andere manieren om de massa bijna gratis spaargeld zinvol en rendabel aan te wenden. De ECB rekent nog altijd een negatieve rente aan banken met overtollig geld aan, en staatsobligaties brengen minder op dan woonkredieten. ‘Banken willen graag de beste hypotheekdossiers’, legt John Romain van Immotheker-Finotheker uit. ‘Vandaar dat de rente aantrekkelijker wordt naarmate je zelf meer geld op tafel kan leggen. Er is meer segmentering.’

Risicovolle hyptoheken
Voor meer risicovolle hypotheken moeten de banken extra kapitaalreserves aanleggen. Die zijn minder aantrekkelijk en dus wat duurder. De recente daling van de tarieven kan er volgens Romain ook mee te maken hebben dat de banken tot nu toe minder hypotheken verkocht hebben dan verhoopt. Het aantal verstrekte woonkredieten ligt duidelijk onder dat van vorig jaar, blijkt uit statistieken van de Nationale Bank. 

Romain denkt dat de hypotheekrente nog wel een tijdje laag zal blijven. Het is dus niet nodig om nu snel van de gunstige rente te profiteren. Ook Steven Trypsteen van ING verwacht ‘geen grote schokken’ op de rentemarkt. ‘Bovendien vertaalt een stijging van de rente zich normaal in de woningprijzen. De betaalbaarheid blijft dan gelijk.’ 
Morgen in Mijn Geld: hoe maximaal profiteren van de lage hypotheekrente?