Ikea schrapt tweede winkel in Antwerpen
Foto: BELGA

Er komt dan toch geen tweede Antwerpse Ikea-vestiging op de Havana-site, in het noorden van de stad. De reden? Consumenten kopen steeds meer online.

Het stadsbestuur had Ikea vorig jaar aangeduid om de Havana-site, waar nu nog verschillende diensten zoals de lokale politie gevestigd zijn, te herontwikkelen. De Zweedse meubelketen was al lange tijd op zoek naar een geschikte locatie voor een tweede Antwerpse vestiging.

Geschikte plek

De Havana-site in het noorden van de stad leek daarvoor lange tijd de geschikte plek. De ontwikkeling van het gebied, waar momenteel ook een park and ride-zone wordt aangelegd, stond voor een groot deel in het teken van de komst van Ikea.

Momenteel heeft Ikea alleen in het zuiden van de stad, in Wilrijk, een filiaal dat bovendien volgens beide partijen ‘uit zijn voegen barst’. Ook voor de mobiliteit zou een bijkomende vestiging in het noorden van Antwerpen een goede zaak zijn, klonk het toen nog. Het project had een van de komende jaren van start moeten gaan.

E-commerce

Maar nu schiet de Zweedse meubelketen dus onverwacht de bouw van een tweede winkel af. Het is voor Ikea naar eigen zeggen ‘niet mogelijk een duurzaam project op te bouwen op de Havana-site’. Daarvoor zijn de marktomstandigheden te sterk aan het veranderen.

‘Het veranderende consumentengedrag en het stijgende belang van e-commerce voor consumenten vereisen een strategische flexibiliteit in wat we bouwen, en dit was niet mogelijk binnen het kader van het aanbestedingsdocument’, klinkt het formeel.

Click & Collect

Ikea benadrukt dinsdag in zijn mededeling dat het zal blijven zoeken naar alternatieve oplossingen. ‘We zetten de gesprekken met de Stad Antwerpen dan ook verder om te komen tot een oplossing voor de regio Antwerpen, om ook de klanten ten noorden van de stad beter te kunnen bedienen. Daarnaast verkent Ikea nieuwe manieren om onze aanwezigheid dichter bij de klanten te versterken met projecten zoals het vorig jaar gelanceerde Click & Collect.’

‘Net voor eindmeet’

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) reageert dinsdag in naam van het stadsbestuur ontgoocheld op de beslissing van IKEA om de plannen voor een groot woonwarenhuis op de Havana-site te schrappen. ‘We betreuren natuurlijk dat deze beloftevolle plannen sneuvelen vlak voor de eindmeet’, laat De Wever weten.

De stad Antwerpen heeft volgens De Wever samen met de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) de voorbije jaren ‘veel tijd en energie geïnvesteerd in het faciliteren van de komst van een grote winkelketen op de Havana-site’. Er werd onder meer gewerkt aan een parkeergebouw en de aanleg van een tramlijn.

Bovendien, stelt hij, was Ikea zélf al jarenlang vragende partij om op die locatie een grote investering te doen. Dat er door een nieuwe bedrijfsstrategie nu alsnog een einde komt aan het project, nog voor het goed en wel begonnen was, betreurt het stadsbestuur. ‘Het topmanagement van Ikea heeft ons wel verzekerd dat deze beslissing niet het einde betekent van hun investeringsplannen in Antwerpen’.