Abbas zoekt steun in Jeruzalem-crisis
Mahmoud Abbas Foto: AFP

De Palestijnse president Mahmoud Abbas zoekt in de crisis rond Jeruzalem verder naar internationale steun. Hij vertrok dinsdag naar Saoedi-Arabië om koning Salman en kroonprins Mohammed bin Salman in Riyad te ontmoeten. Donderdag vliegt hij verder naar Frankrijk, waar een gesprek met president Emmanuel Macron is gepland.

Dat meldde het Palestijnse persbureau Wafa. Fatah, de partij van Abbas, heeft voor woensdag een nieuwe ‘Dag van de Woede’ opgeroepen. De mensen moeten dan wegen en nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever blokkeren. Aanvankelijk zou de Amerikaanse vicepresident Mike Pence naar Israël komen. Hij stelde zijn bezoek echter uit tot januari wegens de geplande stemming over de belastinghervorming in het Congres, zei een woordvoerster.

Israël heeft het Arabisch oostelijk deel van Jeruzalem tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967 veroverd en claimt heel Jeruzalem als hoofdstad. Dat wordt door de internationale gemeenschap niet erkend. De Palestijnen eisen Oost-Jeruzalem op als toekomstige hoofdstad van een eigen staat.

De Amerikaanse president Donald Trump had twee weken geleden eenzijdig Jeruzalem erkend als hoofdstad van Israël. Als reactie kwam het deels tot hevige rellen in de Palestijnse gebieden.

Rusland

Rusland spant zich in voor de-escalatie in de Jeruzalemcrisis. ‘We zullen er alles aan doen om de situatie in constructieve banen te leiden’, zei minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov dinsdag in Moskou.

Niemand mag eenzijdig stappen zetten die vooruitlopen op het resultaat van de onderhandelingen, zei de Russische topdiplomaat. Tijdens een ontmoeting met de buitenlandadviseur van president Abbas, Nabil Shaath, sprak Lavrov zich uit voor rechtstreekse gesprekken tussen Israël en de Palestijnen.

Dodelijk schot

De Verenigde Naties uitten dinsdag kritiek aan het adres van Israël voor de dodelijke schoten die werden afgevuurd op een aan beide benen geamputeerde Palestijn bij rellen aan de grens tussen de Gazastrook en Israël. ‘Ik was werkelijk geschokt over de dood van de man’, zei de Hoge VN-Commissaris voor Mensenrechten, Zeid bin Ra’ad, in een mededeling. De 29-jarige man kwam vrijdag om bij confrontaties tussen Palestijnen en Israëlische soldaten. Ibrahim Abu Thuraja was tijdens de Gazaoorlog van 2008 beide benen en een oog verloren.