NSZ vindt onbelast bijverdienen ‘oneerlijke concurrentie’
Christine Mattheeuws Foto: Herman Ricour

Gepensioneerden en mensen die vier vijfde werken toelaten om 500 euro per maand onbelast bij te verdienen, zal voor zelfstandigen meer zorgen opleveren. Dat zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). ‘Wij willen de zelfstandigen hun boterham niet laten afnemen’, verzet ze zich tegen de maatregel.

Als het van de regering afhangt, mogen gepensioneerden en mensen die vier vijfde werken binnenkort per jaar 6.000 euro onbelast bijverdienen met activiteiten zoals klusjes, kinderopvang of het geven van bijles. Het NSZ echter dat dit tot oneerlijke concurrentie leidt voor kleine zelfstandigen. Zij kunnen namelijk niet onbelast bijverdienen in de sector waarin ze actief zijn.

‘U geeft hier carte blanche aan al degenen die vier vijfde willen werken en toch nog willen bijklussen en dat maakt dat de werkgevers en zelfstandigen met nog meer zorgen rondlopen. Voor ons kan dit niet. Als u een systeem creëert, zorg er dan voor dat u geen onderscheid maakt tussen werknemers die dezelfde activiteit kunnen doen en bijklussen, en zelfstandigen die dat niet kunnen’, zei Mattheeuws bij de hoorzitting maandag in de Kamercommissie Sociale Zaken.

De bewuste maatregel, op de regeringstafel gelegd door Open VLD, maakt deel uit van de relancewet die verschillende Kamercommissies momenteel bespreken. Het is nog niet duidelijk of die relancewet, waarin ook de hervorming van de vennootschapsbelasting vervat ligt, nog voor Kerstmis door het parlement geraakt.

Verkiezingen

Het NSZ waarschuwt de parlementsleden. 'Binnenkort zijn er verkiezingen. Ik vind dat wij heel transparant ten aanzien van onze kleine zelfstandigen moeten communiceren wie voorstander is en wie tegen, wie aan onze kleine zelfstandigen denkt en wie niet', zei Mattheeuws.

‘Alle politieke partijen, van welke kleur ook, die onze kleine zelfstandigen helpen, zal ik in grote letters vermelden in ons vakblad. De politieke partijen die onze kleine zelfstandigen nu laten stikken, zal ik eveneens vermelden. Dat is transparantie en eerlijkheid. Wij verdedigen onze kleine zelfstandigen en wij willen hun boterham niet laten afnemen.’