Blockchain-manie: koers stijgt plots met 2550 procent
Foto: ©Christopher Anderson / Magnum

Bedrijf neemt ‘blockchain’-bedrijfje over en beurskoers op Nasdaq explodeert in waarde.

U merkte het wellicht niet, en wij ook niet. Maar op 13 december ging er een in de VS een bedrijf genaamd Longfin naar de beurs. De IPO-prijs was 5 dollar per aandeel en het aandeel opende op 6,65 dollar per aandeel.

Longfin is een fintech bedrijf uit India met een notering aan de Nasdaq. Eigenlijk niks bijzonders. In eerste instantie dook de koers zelfs onder 5 dollar. Maar toen gebeurde er iets onverwacht.

Blockchain-manie

Het bedrijf stuurde vorige vrijdag een persbericht uit dat het een klein bedrijf had overgenomen dat iets doet met de blockchain (Ziddu.com, een microkredietbedrijfje dat enkel virtuele munten uitleent) en de koers gisteren explodeerde. Zowel in volume, als in koers, waardoor de handel meermaals moest worden stilgelegd.

Eerst naar 40 dollar en daarna naar ruim 140 dollar - een onwaarschijnlijke klim met liefst 2550 procent in waarde. Waarna de handel opnieuw werd stilgelegd en de koers nadien plots halveerde tot 60 dollar om nadien weer te klimmen naar ruim 72 dollar. Een roetsjbaanritje om nooit te vergeten.

Internetzeepbel of algoritmes?

Het is niet het eerste bedrijf dat dit overkomt. Blockchain, de technologie onder de bitcoin, is hot. Eerder deze maand verdubbelde de waarde van aandelen in het Amerikaanse biotechbedrijf Bioptix zowat toen het de naam veranderde in Riot Blockchain.

Volgens steeds meer waarnemers doet dit soort manie sterk denken aan het einde van de internetzeepbel in 2000, toen elk bedrijfje met internetplannen werd overspoeld door speculatieve investeerders. Volgens anderen zijn het misschien wel de voorgeprogrammeerde algoritmes die elkaar gek maken.

Irrationele speculatie

‘Dit hadden we nooit verwacht. Dit is zotte, irrationele speculatie ten gevolge van ons persbericht. Dit heeft niets meer te zien met de werkelijke waarde van ons bedrijf’, verklaarde ceo Venkat Meenvalli in een reactie aan het persagentschap Bloomberg.

En ook bij toezichthouder SEC lijkt er stilaan genoeg van te krijgen. Vandaag legde de Amerikaanse beurstoezichthouder de handel stil in het small-cap The Crypto Company die zijn aandeel deze maand al met 2.700 procent zag stijgen. De handel in het aandeel is geschorst tot minstens 3 januari. Onder meer vanwege vermoedens over desinformatie en marktmanipulatie.