Hier ondervindt u nog hinder van de nationale betoging
Foto: imageglobe

De betoging van de vakbonden is ondertussen afgelopen, maar de hinder bij het openbaar vervoer bleef ook in de namiddag duren. Vooral op de stadsnetten blijven er problemen bij het bus en tramverkeer.

Waar ondervindt u momenteel hinder? 

De Lijn

Vooral de regio rond Gent, het Pajottenland en de Zuidrand rond Brussel blijven ernstig verstoord, zo meldde De Lijn dinsdagnamiddag.

Oost-Vlaanderen

De betoging zorgt ook in de namiddag voor ernstige hinder, zowel voor de stads- als streeklijnen. In Gent rijden stadsbussen 3 en 5 met een 15 minuten-frequentie. De stadsbussen 9 en 39 rijden eveneens om het half uur, de bussen 6, 17/18 en 38 rijden niet. Voor tramlijn 1 en 4 (kant UZ) moeten reizigers rekening houden met een 20 minuten-frequentie. Tramlijn 4 (kant Ledeberg) rijdt met een half uur-frequentie. Tramlijn 2 rijdt niet.

Ook de stadsnetten van Aalst en Sint-Niklaas ondervinden hinder. In Aalst is na de middagwissel 40 procent van de chauffeurs uitgereden, in Sint-Niklaas een kwart.

Ook in de streek is er hinder. In de regio's Dender en Vlaamse Ardennen is die beperkt: daar rijdt net als dinsdagochtend 90 procent van alle bussen. In de regio Waasland is nu ongeveer 90 procent van de chauffeurs aan de slag, de lijnenbundel 90 blijft wel ernstig verstoord (ongeveer 25 procent rijdt) en in de regio Gent ongeveer de helft. Alle belbussen zijn uitgereden.

Vlaams-Brabant

In Vlaams-Brabant is het busverkeer verstoord in de volledige provincie. In het Pajottenland en de Zuidrand rond Brussel rijdt minder dan de helft van de bussen. Ook het stadsnet van Leuven is ernstig verstoord. In de rest van de provincie is ongeveer 6 op de 10 chauffeurs uitgereden.

Antwerpen

Ook in de provincie Antwerpen blijft er hinder voor de stads- en streeklijnen. In de stad Antwerpen is net als dinsdagochtend maar 1 op de 2 bussen uitgereden is. Bij de trams rijdt 6 op de 10.

West-Vlaanderen

In West-Vlaanderen blijft er hinder in de hele provincie, maar er rijden wel meer bussen dan dinsdagochtend. In de regio's rond Kortrijk, Ieper en Brugge is 4 op de 5 chauffeurs uitgereden, in de regio Oostende ongeveer de helft. De hinder is groter op de stadsnetten, maar ook daar is de situatie beter dan dinsdagvoormiddag.

Limburg

In Limburg is er hinder voelbaar in heel de provincie op alle streeklijnen en stadslijnen. Globaal is iets minder dan drie kwart van de chauffeurs dinsdagnamiddag uitgereden.

Via de website www.delijn.be en de sociale mediakanalen (Twitter en Facebook) vinden reizigers meer gedetailleerde info.

NMBS

In Vlaanderen bleef de hinder voor het treinverkeer vanmorgen door de nationale betoging tegen de pensioenmaatregelen in Brussel, beperkt. Volgens NMBS-woordvoerder Bart Crols was 5 procent van de treinen afgeschaft.

Wallonië gaf een enigszins ander beeld. Daar reed tot 20 procent van de treinen niet. Op de lijnen Bergen-Brussel en Doornik-Brussel reed maar de helft van de treinen. Tussen Luik en Brussel en tussen Charleroi en Brussel was 80 tot 90 procent van de treinen operationeel. Tussen Namen en Brussel was 70 procent van de verbindingen verzekerd.

Brussels Airport

Brussels Airport raadde de reizigers die dinsdag het vliegtuig moesten nemen aan om alleen handbagage mee te nemen. 'Tot nu toe is er wel geen hinder', verklaarde Florence Muls van Brussels Airport rond 8.30 uur vanochtend. Enkele maatschappijen hadden eerder wel preventief in totaal zeven vluchten geschrapt.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig