‘Wereldkampioen Justin Gatlin verwikkeld in nieuw schandaal’
Foto: Photo News

Het ziet er mogelijk niet goed uit voor Justin Gatlin. De wereldkampioen op de 100 meter zit verwikkeld in een nieuw dopingschandaal, dat werd onthuld door de Britse krant The Telegraph. Figuren uit zijn entourage zouden verboden middelen naar de VS smokkelen onder een valse naam.

Gatlin liep tijdens zijn carrière al twee keer tegen de dopinglamp en werd zowel in 2001 als in 2006 geschorst. Afgelopen zomer was de Amerikaanse sprinter op de 100 meter echter sneller dan Usain Bolt op het WK atletiek in Londen, toen de Jamaicaan zijn laatste race liep. Gatlin kreeg het toen te horen van het publiek, dat uitpakte met boegeroep voor de dopingzondaar.

Nu heeft Gatlin dus opnieuw een dopingonderzoek aan zijn broek. De Athletics Integrity Unit (AIU) gaat de aantijgingen bekijken. Daarbij zijn Gatlin, coach Dennis Mitchell en manager Robert Wagner het onderwerp van het onderzoek. ‘Deze beschuldigingen zijn zeer serieus en ik weet dat de AIU dit tot op de bodem zal uitzoeken’, aldus IAAF-voorzitter Lord Coe.

Undercover

The Telegraph beweert dat Mitchell en Wagner voor voorschriften onder valse naam zouden zorgen en verboden middelen naar Amerika zouden smokkelen. Dat kwam aan het licht toen een journalist van de krant undercover het trainingskamp van Gatlin in Florida bezocht. Beide heren zouden testosteron en hormonen in de aanbieding hebben voor een acteur van een film over atletiek, het voorwendsel van de journalist.

De producten zouden ze kunnen krijgen bij een dokter uit Oostenrijk. Kostprijs: 250.000 dollar. Daarnaast werden Mitchell en Wagner in het geheim opgenomen toen ze uitlegden hoe positieve dopingtesten vermeden kunnen worden en dat het gebruik van doping nog steeds wijdverspreid is in de atletiek. Bovendien zeiden ze ook dat Gatlin nog steeds aan de verboden middelen zit, een bewering die de sprinter formeel ontkent.

Gatlin zou zijn coach (Mitchell) ontslagen hebben en zijn advocaten kwamen met een reeks van dopingtesten af die moeten bewijzen dat de Amerikaan al vijf jaar niet positief getest heeft. De manager van de sprinter, Renaldo Nehemiah, zei er ook bij dat Gatlin niet aanwezig was tijdens de gesprekken tussen Wagner en Mitchell, en dat Gatlin niet meer dan twee of drie keer gewerkt heeft met Wagner.

Al wordt dat laatste meteen onder tafel geveegd… door Gatlin zelf. Die zou tijdens de undercoveroperatie gezegd hebben dat Wagner al vijf jaar zijn ‘race track’-manager is omdat die een heleboel contacten heeft.