Deprez zet AB InBev van fruitsector in de steigers
Hein Deprez Foto: pn
Hein Deprez heeft de fruit- en groentenmultinational Dole bijna in handen. Het gaat om een van de grootste overnames ooit door een Belgisch bedrijf.

De overnamegesprekken met Dole zitten in de laatste rechte lijn. Als Hein Deprez erin slaagt die succesvol af te ronden, creëert de topman van Greenyard Foods vanuit Vlaanderen een miljarden­bedrijf met een omzet van zo’n 8 miljard euro en circa 35.000 werknemers.  Het wordt de grootste fruit- en groentenmultinational ter wereld. 

Deprez zou vandaag in New York zijn met de bedoeling tot een akkoord te komen.   Aan de overname hangt een prijskaartje van zo’n 2,5 miljard dollar vast (inclusief schulden). Het is een van de grootste over­names ooit door een Belgisch bedrijf én de meest stoutmoedige ooit van de 56-jarige Deprez. ‘Als dit lukt, wordt hij de Alexandre Van Damme van de fruitsector’, maakte een bankier gisteren de vergelijking met de belangrijkste Belgische aandeelhouder van de biergigant AB InBev.

Het bod van Deprez, via het beursgenoteerde Greenyard Foods, overtreft dat van verschillende grote durfkapitaalgroepen. Dole is vooral  bekend van fruit zoals ananas, bananen en rood fruit, maar heeft ook een belangrijke pijler verse groenten. Met de deal zou voor Deprez  een oude droom in vervulling gaan: de overname van een grote gevestigde fruitmultinational zoals Del Monte of Chiquita. ‘Niet slecht voor iemand die zonder geld begon als eenvoudige champignonboer in Sint-Niklaas’, aldus een ondernemer.

Dole is op verschillende punten complementair aan Greenyard Foods. Met een omzet van 4,5 miljard dollar  is het vooral actief in Noord- en Zuid-Amerika. Het  bezit tal­rijke plantages en is in de eerste plaats een internationaal merk. Greenyard, goed voor 4 miljard omzet, is vooral bekend als verkoper van diepvriesgroenten en omvat de fruit- en groentenpoot Univeg. Die is de huisleverancier  van supermarkt­bedrijven als Albert Heijn en Delhaize, en staat vooral sterk in Europa.

Deprez moet financieel alles uit de kast halen om de overname mogelijk te maken. Hij rekent daarbij zowel op schulden als op aandelenkapitaal. Alle grote Belgische banken zouden de transactie steunen.  ‘De rente is historisch laag en banken verstrekken soepel krediet. Het is nu dat je zulke grote met schulden gefinancierde overnames moet doen’, zegt een bankier.

Dole is in handen van de 94-jarige David Murdock. Die haalde het in november 2013 van de beurs. Het bedrijf had al aangekondigd dat het opnieuw naar de beurs wou gaan, maar die plannen waren recent vervangen door een verkoopproces. Dole staat onder druk van zijn bankiers.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig