VS verhinderen Jeruzalem-resolutie in VN-Veiligheidsraad
Nikki Hailey. Foto: EPA-EFE

De Verenigde Staten hebben met een veto een resolutie van de VN-Veiligheidsraad geblokkeerd die de unilaterale Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël veroordeelt. De veertien andere landen van de Veiligheidsraad hadden de tekst wel goedgekeurd.

De ontwerptekst, ingediend door Egypte, repte niet rechtstreeks over de VS of president Trump, maar hield het bij een ‘betreuren’ van ‘recente beslissingen met betrekking op het statuut van Jeruzalem’.

Ook in die vorm was de tekst moeilijk om slikken voor de Amerikaanse VN-ambassadrice Nikki Haley. Zij bestempelde de keus van de veertien andere leden om de resolutie te stemmen als een ‘belediging’, eraan toevoegend dat de VS dit ‘niet licht zal vergeten’.

Volgens Haley was Trumps besluit om Jeruzalem te erkennen als Israëlische hoofdstad overigens ‘volkomen in overeenstemming met bestaande VN-resoluties’. VN-resoluties die de bezetting/annexatie van Oost-Jeruzalem hekelen, zijn er nochtans in overvloed (de resoluties 252, 267, 271, 298, 476, 478, 672 en 673).

Al even verontwaardigd was Haley over het verwijt dat de VS het vredesproces met hun erkenning van Jeruzalem ondergraven. Dat vredesproces ligt al jaren stil.

Zelfs bij de Palestijnse president Mahmoud Abbas, die jarenlang ijverig aan de pantomime van het vredesproces deelnam, klonk het maandag dat ‘je (als Palestijn, red.) wel gek moet zijn om de VS de rol van bemiddelaar toe te meten’.