Kris Peeters: ‘Bedrijven, maak afspraken over mails na werkuren’
themabeeld. Foto: Jimmy Kets

Een nieuw wetsontwerp van minister van Werk Kris Peeters (CD&V) stelt dat bedrijven verplicht afspraken moeten maken met hun personeel over e-mails na de werkuren. Dat meldt VTM Nieuws. Volgens de minister veroorzaakt het fenomeen alleen maar stress.

‘Wij leggen de verplichting op dat de werkgever met zijn werknemers daar overleg over pleegt en duidelijke afspraken over maakt. Moet men tijdens een weekend of tijdens de vakantie op sms of e-mails antwoorden of niet? We willen graag dat daar tijdens het overleg afspraken over worden gemaakt. En het eventueel zelfs technisch onmogelijk maken om sms’en of e-mails tijdens het weekend te ontvangen’, zegt Peeters aan VTM Nieuws.

De minister wil het fenomeen echter niet verbieden. ‘Het is een verplichting om daarover te overleggen. En ik hoop dat die verplichting tot overleg in heel veel grote en kleine bedrijven zal leiden tot een resultaat met duidelijke afspraken waardoor een werknemer weet wat hij tijdens weekends en vakanties moet beantwoorden’, klinkt het bij Peeters.

Buitenland

Het wetsontwerp van Peeters mag dan wel een aanzet zijn tot het verminderen van stress, toch staan ze op dat vlak in het buitenland al heel wat verder. Zo bestaat er in Frankrijk bijvoorbeeld het recht op deconnectie: niet meer bereikbaar zijn na de werkuren. Autobouwer Porsche wil in Duitsland zelfs nog verder gaan: elke mail die buiten de werkuren gestuurd wordt, zal gewist worden.

Burn-out

Volgens specialisten is het fenomeen van mailen en sms’en na de werkuren één van de belangrijkste oorzaken van stress en burn-outs. Door de constante stroom aan mails zouden we nooit meer het werk achter ons kunnen laten.