Bosnische voetbalbond houdt vier kanshebbers over voor bondscoachschap
Fatih Terim. Foto: AFP

De Turk Fatih Terim, de Zweed Sven-Göran Eriksson, de Kroaat Robert Prosinecki en de Bosniër Amar Osim zijn de vier overgebleven kandidaten om bondscoach van Bosnië te worden. Dat liet de Bosnische bondsvoorzitter maandag weten aan de lokale pers.

Eén van de vier moet de opvolger worden van Mécha Bazdarevic, wiens contract na de mislukte WK-kwalificatiecampagne op weg naar Rusland niet verlengd werd. Bosnië werd in groep H derde met 17 punten, op geruime afstand van de Rode Duivels (28 punten) die de groep wonnen.

De namen van Robert Prosinecki en Amar Osim zongen al eerder rond in Bosnische kranten, maar daar voegde bondsvoorzitter Elvedin Begic maandag nog Fatih Terim en Sven-Göran Eriksson aan toe. Begic moest wel bekennen: “We zijn niet zeker dat we aan de financiële eisen van de kandidaten kunnen voldoen, maar dat horen we nog wel.”

Robert Prosinecki (48), als speler nog actief bij onder meer Real Madrid, FC Barcelona en Standard (2001), was de voorbije drie jaar bondscoach van Azerbeidzjan.

Sven-Göran Eriksson (69) kan bogen op een indrukwekkende trainerscarrière bij clubs als Roma, Fiorentina, Benfica, Sampdoria, Lazio en Manchester City en was bondcoach van Engeland tussen 2001 en 2006. Hij is vrij sinds hij in juni van dit jaar ontslagen werd bij de Chinese eersteklasser Shenzhen FC.

Fatih Terim (64) van zijn kant was tot drie keer toe bondscoach van Turkije. Hij stond ook drie keer aan het roer bij de Turkse topclub Galatasaray en leidde voor een korte periode AC Milan. Amar Osim (50) ten slotte is de minst bekende naam. De in Sarajevo geboren Osim was tot vorig jaar actief bij het Qatarese Al Kharaitiyat.

Bosnië kon zich sinds zijn onafhankelijkheid in 1992 nog maar één keer plaatsen voor een groot toernooi. Dat was het WK in Brazilië in 2014, met Safet Susic aan het roer.