Maar liefst 247.018 kinderen brachten hun stem uit om het Kinderwoord van 2017 te kiezen. ‘Ewa ja’ was populairder dan ‘wajo’, ‘cutie’, ‘epsich’ en ‘saai’. Ewa ja betekent zoveel als awel ja, het is nu zo, maar we maken er het beste.

Het woord werd populair door het liedje van rappersduo SLM. Het drukt een zeker ongenoegen uit, maar ook vastberadenheid en hoop. Dat is ook de boodschap van het gelijknamige liedje, een aanklacht tegen discriminatie en racisme.

‘Ik vind het belangrijk dat kinderen taal leren kennen als iets waar ze creatief mee bezig kunnen zijn. Een levend iets, waar ze zelf mee aan de slag kunnen. Al of niet met de hulp van andere jongeren naar wie ze opkijken’, zegt Ruud Hendrickx, taaladviseur van de VRT en Vlaams hoofdredacteur van Van Dale.

Ketnet gaat sinds 2012 op zoek naar het Kinderwoord van het jaar. Ewa ja krijgt de titel in 2017 met 33 procent van de stemmen. De vorige kinderwoorden van het jaar waren dab (dansmove gebruikt als juichbeweging) in 2016, beire (cool, geweldig, fantastisch) in 2015, OMG (Oh My God) in 2014, yolo (you only live once) in 2013, kingsize (super) in 2012 en boeieeeuhh! (saai) in 2011. Het Kinderwoord van het Jaar is een samenwerking van Ketnet met Van Dale en De Jommekeskrant.

De andere woorden op de shortlist voor dit jaar waren:

Cutie: schatje

Bijvoorbeeld: Mijn vriendin heeft een nieuwe kat, wat een cutie!

Wajo: in Nederland is het straattaal voor ‘heey, hoe gaat het met jou?’, in Vlaanderen gebruiken vele kinderen het om verbazing uit te drukken, zowel positief als negatief. Dan krijgt het de betekenis van ‘amai’.

Bijvoorbeeld: Wajo, heb je dat gezien? Of Wajo, het regent keihard!

Saai: vervelend

Bijvoorbeeld: X heeft een nieuwe song. Saai!

Episch: geweldig, fenomenaal

Bijvoorbeeld: Die film was episch!