België vraagt Iran om doodstraf Djalali niet te voltrekken
Actievoerders vragen om de vrijlating van Djalali. Foto: BELGA

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) vraagt Iran om de doodstraf van VUB-gastdocent Ahmedreza Djalali niet uit te voeren om humanitaire redenen. ‘We moeten met de hele Europese Unie druk uitoefenen’, aldus Reynders tegenover VRT NWS.

‘Ik hoop dat we de volgende dagen nog een initiatief kunnen nemen met de Europese collega’s in Iran’, aldus minister Reynders. ‘De enige weg die we hebben is het uitoefenen van diplomatieke druk, niet alleen vanuit België. Eerst en vooral vanuit Zweden, waar Djalali zijn residentie heeft.’

‘Met de hele Europese Unie moeten we gaan naar een humanitaire beslissing in Iran om de doodstraf niet toe te passen’, besluit Reynders.

Zondagavond heeft de Iraanse staatstelevisie beelden uitgezonden van Djalali. Volgens de staatszender ging het om de bekentenissen van de professor.

Djalali werd in april 2016 door de Iraanse veiligheidsdiensten gearresteerd omdat hij gespioneerd zou hebben voor buitenlandse inlichtingendiensten. Ondanks internationale druk werd de professor veroordeeld tot de doodstraf.