Maker van iconische Borsalinohoeden failliet

Er komt een einde aan de productie van de iconische Borsalinohoeden. De bekende Italiaanse producent van hoeden is failliet.

De Italiaanse hoedenproducent Borsalino is vooral bekend van de fedora, de typische hoed met rand en als het ware ingedeukte bovenkant. De deukhoeden van Borsalino werden vroeger door de grootste sterren uit Hollywood gedragen. Het bedrijf dat in 1857 werd opgericht bleef al die jaren succesvol. Het is één van die merken die zo ingeburgerd waren, dat ze als soortnaam gelden.

Maar het bedrijf kwam door wanbeheer in slechte papieren. De ex-topman van het bedrijf, Marco Marenco, werd in 2015 werd opgepakt voor fraude en belastingontduiking en zadelde zo zijn voormalige werkgever met een schuldenberg van 30 miljoen euro op.

Het bedrijf werd in maart overgenomen door de investeringsgroep Haeres Equita die het grondig wilde herstructureren. Het saneringsplan dat de groep op tafel legde, werd eerder dit jaar verworpen door de rechter omdat het naar verluidt aan het personeelsbestand wil morrelen.

Vandaag heeft een rechtbank in Alessandria het faillissement uitgesproken van de wereldwijd bekende hoedenmaker.