Doodrijder die opnieuw vluchtmisdrijf pleegde in februari voor rechter
Foto: Foto Kurt

Nooit zou Miguel V. nog achter het stuur van een auto kruipen, zwoer hij nadat hij een meisje had doodgereden. Toch ging hij dronken op de vlucht na een nieuw ongeval. Voor die feiten moet hij op 5 februari voor de politierechter komen, zo meldt het parket maandag in een persbericht.

Twee weken voor zijn proces in beroep moest voorkomen, reed Miguel V. (33) in dronken toestand met de wagen van zijn vriendin tegen een elektriciteitspaal. Een gerechtelijke bron bevestigt dat: ‘Toen de politie arriveerde, zette hij het op een lopen.’ V. en zijn vriendin verborgen zich na de feiten drie dagen in een hotel, allicht om een nieuwe positieve alcoholtest te verdoezelen, want V. gaf later toe dat hij ‘iets’ had gedronken.

Toen hij de nieuwe feiten pleegde, was V. al door de politierechtbank veroordeeld voor het ongeval met Saar Gevaert. ‘Deze veroordeling was echter niet definitief gelet op de lopende beroepsprocedure bij de correctionele rechtbank’, stelt parketwoordvoerder Karlien Ververken. ‘Voor de nieuwe feiten moet betrokkene zich op 5 februari 2018 verantwoorden voor de politierechtbank.’

Vluchtmisdrijf

V. was immers niet aan zijn proefstuk toe. Terwijl hij in de kerstperiode van 2015 – na een namiddag in het café – met zijn gsm aan het prutsen was, reed hij in Gits met zijn Land Rover Freelander de fietsende Saar Gevaert van de weg. V. stopte niet, Saar bezweek aan haar verwondingen.

Zes uur later meldde V. zich alsnog bij de politie. Hij had nog altijd 0,41 promille in het bloed. Zijn wagen bleek nog nooit gekeurd te zijn geweest en V. had ook geen verzekeringsbewijs. Hij moest maandenlang in voorhechtenis blijven.

Op het proces in Kortrijk, een jaar later, werden de ouders van het verongelukte meisje geconfronteerd met een ‘gebroken’ dader. Hij drukte meermaals zijn spijt uit, zwoer nooit meer te zullen autorijden en zijn alcoholprobleem aan te pakken.

V., die in 2006 ook al eens vluchtmisdrijf pleegde, werd veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 2,5 jaar en vier jaar rijverbod. Hoewel hij aangaf nooit meer met de auto te zullen rijden, ging hij toch in beroep. Die uitspraak viel eind vorige maand: drie jaar cel met uitstel en tien jaar rijverbod.

Opschorting

De ouders van Saar waren ontgoocheld dat er geen effectieve celstraf werd uitgesproken. Maar de voorbije weken werd hun ongeloof nog veel groter toen ze ontdekten dat Miguel V. wel opnieuw achter het stuur was gekropen. Strik wettelijk gezien mocht hij dat: ‘De beroepsprocedure schortte alle opgelegde voorwaarden op’, zegt de gerechtelijke bron.