Belgen positiever tegenover vluchtelingen en migratie
Archiefbeeld: het asielcentrum in Sint-Truiden Foto: Serge Minten

Steeds meer Belgen geloven dat vluchtelingen werkelijk moeten vrezen voor vervolging in hun thuisland en dat de regering asielaanvragen soepel moet behandelen. Dat blijkt uit onderzoek van de KU Leuven.

In 2002 vond slechts 17,9 procent van de Belgen dat de regering soepel moet omgaan met asielaanvragen. Dat percentage steeg in 2016 naar 30,4 procent. Belgen geloven ook steeds meer dat vluchtelingen in eigen land effectief moeten vrezen voor vervolging (27,2 procent in 2002 versus 43,3 procent in 2016).

Dat blijkt uit een analyse van de Leuvense onderzoekers Laura Jacobs, Celine Wuyts en Geert Loosveldt, verbonden aan het Centre for Survey Methodology. Ze baseerden zich bij hun studie op de resultaten van de European Social Survey. Hierbij werden in 2016 34.837 Europese burgers uit 18 landen bevraagd, onder wie ook 1.766 Belgen. De resultaten werden vergeleken met een soortgelijk onderzoek in 2002.

De bevraagde Belgen gaan vaker akkoord met de stelling dat erkende vluchtelingen het recht zouden moeten hebben om hun naaste familieleden te laten overkomen naar ons land. Ze maken zich wel zorgen over de negatieve gevolgen van migratie voor de arbeidsmarkt en de sociale zekerheid.

Brusselaars positiever dan Vlamingen en Walen

Het meest negatief schatten ze de invloed van migratie op criminaliteit in. Daarentegen wordt de culturele verrijking van migratie steeds meer erkend. Belgen wonen ook in steeds diversere buurten en onderhouden nauwere contacten met mensen met een andere etnisch-culturele achtergrond. Deze landgenoten staan het meest positief tegenover migratie.

‘We zien dat de houding van Belgen tegenover vluchtelingen en migratie sterk bepaald wordt door hun eigen achtergrond’, verduidelijkt Laura Jacobs. ‘Zo staan jongeren positiever tegenover nieuwkomers dan ouderen. Ook mensen met een hogere opleiding of meer politieke interesse, en Belgen die zelf een migratie-achtergrond hebben, zien migratie als iets positiefs. Tot slot zien we ook dat inwoners uit Brussel positiever staan tegenover vluchtelingen dan Vlamingen of Walen.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in