'Schaf het label
Foto: Shutterstock
In de supermarkt kom je al eens iemand tegen die in een avocado staat te knijpen om te zien of die wel echt eetrijp is, zoals de sticker beweert. De Nederlandse columnist Teun van de Keuken heeft daar schoon genoeg van gehad en roept in De Volkskrant de winkels op om dat label af te schaffen. 'Sinds we eetrijp hebben, is niemand meer tevreden', klinkt het.

 

Van de Keuken heeft het helemaal gehad met de 'eetrijpe' avocado. In zijn column trekt hij fel van leer tegen het stickertje en de mensen die in de supermarkt in de vruchten staan te knijpen. Volgens hem zorgen die labeltjes er net voor dat de avocado's in de winkel steeds minder vaak echt rijp zijn. 'Geregeld zijn avocado's keihard en soms zijn ze onder de schil al tot moes verworden. Het gevolg is dat de klanten de stickers niet meer vertrouwen', zegt hij.

En ze vertrouwen ze niet alleen meer, ze klagen volgens van de Keuken ook steen en been op Twitter en andere sociale media als ze dan toch een eetrijp exemplaar mee naar huis nemen dat niet helemaal waarmaakt wat de sticker voorspelt. 'Sinds we eetrijp hebben, is niemand meer tevreden. We krijgen niet wat ons wordt beloofd. De avocado is net de politiek. Knijpen in de vruchten om de beste, allereetrijpste ertussenuit te plukken. De andere exemplaren blijven beurs achter.'

Hardere avocado's

En dat is volgens hem net de reden waarom de supermarkten avocado's in de rekken leggen die nog niet eetrijp zijn en dus tegen een stootje kunnen. 'Hoe wapent de supermarkt zich tegen de ongewenste avocadobetasters? Door bewakers bij het schap te zetten of de vruchten achter slot en grendel te bewaren? Nee, door hardere avocado's in de winkel te leggen.'

De oplossing? Van de Keuken vindt dat die eetrijpstickers gewoon afgeschaft moeten worden en de mensen een beetje heropgevoed. 'Als klanten weten dat alle avocado's (nog) hard zijn, dan hoeven ze die niet beurs te knijpen', besluit hij.