Sporza verkoopt ‘seizoenspas’ voetbal
De vijf doelpunten van Club herbekijken? Foto: belga
Nog tijdens de match kunt u voortaan de hoogtepunten uit voetbalwedstrijden bekijken op uw smartphone, in de Sporza Voetbal app. Maar dat kost u wel 3,49 euro voor het lopende seizoen.

De Tijd rapporteert op zijn website, dat de nieuwe functie opdook tijdens de uitzending van Club-Brugge-Anderlecht zondag. Je kon de vijf doelpunten al tijdens de match herbekijken. Maar daarvoor moest je een ‘seizoenspas’ kopen van 3,49 euro. Volgens een artikel op de Sporza site, is dat zo overeengekomen met de Pro League. De VRT verwierf de rechten op samenvattingen van het Belgisch voetbal uit te zenden, op televisie en online, maar mag zogenoemde ‘near-live’ clips alleen tegen betaling aanbieden, blijkt nu. De seizoenspas wordt aangekocht via de Sporza Voetbal app op iOS en Android.

De filmjes worden volgens Sporza na ‘enkele minuten’ online gezet, en blijven beschikbaar tot een uur na de wedstrijd. Daarna verdwijnen ze. Volgens De Tijd is de Vlaamse Regering ‘akkoord’ met het aanbieden van deze betalende dienst door de openbare zender.

Dat de openbare omroep geld vraagt voor een dienst, is volgens woordvoerder Hans Van Goethem niet ongebruikelijk. De VRT vergelijkt de near-live seizoenspas met DVD’s, boeken en de Ooit gemist dienst. ‘Voor deze afgeleide producten vragen we marktconforme prijzen’, zegt Van Goethem. ‘Het aanbieden van deze online beelden moet volgens het contract met de Profliga binnen een betaalmodel’, zegt Van Goethem. ‘Dit om gratis concurrentie met de aanbieders van live-uitzendingen van de wedstrijden te vermijden’.

Nochtans is 3,49 euro wel 0,51 euro minder dan wat De Persgroep vraagt voor HLN Instant Replay, dat dezelfde clips biedt en in augustus werd gelanceerd voor 4 euro. Maar dat prijsverschil komt volgens Van Goethem omdat de VRT zijn ‘Seizoenspas’ met vertraging lanceert. En dat zou dan weer te maken kunnen hebben met de algemene vertraging waarmee apps van de VRT dit jaar kampen. Zo is het ook al bijna een jaar wachten op de beloofde VRT Nu app, die het mogelijk zal maken om live en uitgesteld te kijken naar VRT-programma’s op smartphone.

Overigens werd de prijs van 4 euro door HLN in augustus voorgesteld als tijdelijke lanceerprijs, het volle tarief zou 7,99 euro bedragen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig