Jambon: ‘Wie bepaalde keuzes maakt, moet de gevolgen dragen’
Foto: BELGA

Minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA) is dezelfde mening toegedaan als premier Michel (MR): hij meent dat Syriëstrijders die momenteel in een Iraakse cel zitten niet op de goodwill van de regering moeten rekenen. ‘Wie bepaalde keuzes in het leven maakt, moet de gevolgen dragen’.

Afgelopen weekend was premier Michel formeel: ons land gaat niet onderhandelen met IS-strijdersdie naar ons land wensen terug te keren. De discussie ontstond na een interview van Rudi Vranckx met de Belgische Syriëganger Tarik Jadaoun.

Die stelde toen dat hij kinderen opgeleid heeft tot kindsoldaten, maar dat ‘er geen bewijzen’ tegen hem zijn. Hij zegt amper gevochten te hebben en dat hij voornamelijk als verpleger actief was. Overigens stelde de man informatie te hebben die het gerecht mogelijk zou kunnen verder helpen.

‘We gaan niet onderhandelen met oorlogsmisdadigers’, zei premier Michel afgelopen weekend. Nu treedt zijn minister van Binnenlandse Zaken hem bij.

‘Dat is gewoon gezond verstand. Dit zijn mensen die zich met geweld tegen de fundamenten van onze maatschappij keren. En nu ze in de penarie zitten, zouden we moeten gaan onderhandelen om ze terug naar die maatschappij te brengen. We gaan natuurlijk de regels van het internationaal recht respecteren, maar negotiëren over een eventuele terugkeer, dat is niet aan de orde’, aldus minister Jambon aan Radio 1.

In Irak riskeren velen van hen nu de doodstraf, maar ook dat is geen argument, aldus de minister. ‘Die mensen hebben zich uit onze maatschappij geplaatst. Die hebben andere keuzes in het leven gemaakt. En dat is nu typisch aan keuzes die je maakt in het leven, daar zijn consequenties aan verbonden’.

En die vermeende informatie? ‘Het is niet nodig om iemand naar hier te halen om de informatie te kennen. We kunnen bijvoorbeeld rogatoire commissies naar ginds sturen en de man daar op de rooster te leggen. De Staatsveiligheid moet dat evalueren. Want het is ook niet zeker of die mannen écht informatie hebben of zich gewoon interessant willen maken.’

Vrouwen en kinderen

Vrouwen en kinderen kunnen wel op de goodwill van de regering rekenen. ‘Een vrouw die met haar man meegaat naar daar, hoeft niet noodzakelijk in het terrorisme te hebben gezeten. Maar het kàn wel. Dat moeten we nagaan. Maar er zijn al vrouwen en kinderen teruggekeerd, dus het kan.’