Michel: ‘EU en Rusland moeten dialoog opnieuw opstarten’
Foto: AP

Eerste minister Charles Michel wil de dialoog tussen Rusland en de EU nieuw leven inblazen. ‘De Oekraïense integriteit en de sancties tegen Rusland staan niet ter discussie, maar Europa en Rusland moeten een dialoog opstarten over andere thema’s’, aldus Michel.

De Europese Unie voerde in 2014 een arsenaal aan economische sancties in tegen de Russen. De crash van vlucht MH17 boven Oekraïne was de druppel, maar het Kremlin werkte Brussel al langer op de zenuwen in het conflict met Oekraïne. Zeker de annexatie van de Krim werd in de EU bijzonder slecht onthaald.

De Europese staats- en regeringsleiders verlengden de sancties eind vorige week op de EU-top opnieuw met zes maanden. Normaal zouden die eind januari verstrijken. De economische sancties hebben Rusland intussen honderden miljarden euro’s gekost, maar doen ook Europa en ons land pijn, aangezien Moskou als vergelding geen Europese landbouwproducten meer wil invoeren.

‘Solidair met Oekraïne’

Desondanks staat premier Michel achter de sancties, benadrukte hij maandagochtend tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het kruim van de Belgische diplomatie in Brussel. ‘De Oekraïense integriteit en de sancties staan niet ter discussie. We zijn solidair met Oekraïne.’

Maar Michel vindt ook dat de EU met Rusland moet kunnen spreken over zaken die losstaan van de Oekraïense kwestie. ‘De sancties zijn geen doel op zich, maar een middel om dialoog te forceren. Ik ben voorstander van een andere strategie, waarbij Europa in dialoog gaat met Rusland over andere thema’s, zoals de economische belangen, energie, of de rol van Rusland in het zuiden van Europa.’

De premier haalde onder meer de situatie in Libië aan, waar Rusland en de Europese Unie lijnrecht tegenover elkaar staan en waar de facto geen bestuur is, met een vluchtelingenstroom naar Europa tot gevolg.