Pijnlijk: naamsverandering Amsterdam ArenA ter nagedachtenis van Johan Cruijff blijft maar aanslepen
Foto: IMAGEGLOBE

De familie van de overleden Johan Cruijff vindt het heel jammer dat de Amsterdam ArenA nog steeds niet officieel is omgedoopt in de Johan Cruijff ArenA. Alle betrokken partijen brachten op 25 april, de dag dat Cruijff zeventig jaar zou zijn geworden, een intentieverklaring naar buiten. Daarin stonden de globale afspraken om het stadion van Ajax de naam van de legendarische nummer 14 te geven. Dat proces had binnen een half jaar afgerond moeten zijn.

“Als afwachtende partij weten we niet precies wat er speelt”, schrijft Jordi Cruijff in zijn column in De Telegraaf. “De ArenA, Ajax en de gemeente Amsterdam schijnen er zakelijk niet uit te komen, alleen weten we daar het fijne niet van. Dat willen we ook niet weten. We hadden gehoopt dat, na de door burgemeester Eberhard van der Laan doorgedrukte intentieverklaring, de besprekingen snel zouden worden afgerond. Helaas is dat niet het geval. Dat voelt voor ons niet goed.”

Direct na de dood van Cruijff, op 24 maart vorig jaar, werd al voorgesteld om de ArenA om te dopen. Het vernoemen van het stadion blijkt echter een ingewikkeld juridisch proces, waarin ook de aandeelhouders en zogeheten ‘founders’ van de ArenA meebeslissen. Naar verluidt wordt nog steeds getwist over de mogelijkheid om een sponsor toe te voegen aan de naam van het stadion.

Jordi Cruijff weerlegt de geruchten dat de familie Cruijff zou willen verdienen aan de naamgeving. “Het klopt niet en is tamelijk gênant. Wel houden we een slag om de arm voor het geval er een sponsor aan de naam van mijn vader wordt gekoppeld. Alleen dan willen we inspraak hebben.”