Proces Salah Abdeslam uitgesteld tot februari
Sven Mary, de advocaat van Abdeslam Foto: reuters

Het proces over de schietpartij die op 15 maart 2016 plaatsvond in de Driesstraat in Vorst met Salah Abdeslam en Sofien Ayari, is uitgesteld tot 5 februari. Dat is net bekendgemaakt op de zitting.

Veel belangstelling maandag bij het ochtendgloren aan het Brusselse justitiepaleis. Daar staat voor de correctionele rechtbank de eerste procesdag op het programma over de schietpartij die op 15 maart 2016 plaatsvond in de Driesstraat in Vorst. Vorige week werd al duidelijk dat het proces meteen uitgesteld zou worden.

De autoriteiten hebben draconische veiligheidsmaatregelen genomen: wie het justitiepaleis binnen wil, moet daarvoor een eerste keer door een metaaldetector, wie de zittingzaal wil betreden en het proces bijwonen, wordt een tweede keer gecontroleerd met een metaaldetector. Tientallen agenten, van wie minstens een deel leden van de speciale eenheden van de federale politie, patrouilleren in en rond het gerechtsgebouw.

Terroristen

Met Salah Abdeslam en Sofien Ayari staan twee terroristen terecht die niet alleen betrokken waren bij de schietpartij in de Driesstraat, maar ook een rol hebben gespeeld bij de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs. De twee hoofdrolspelers waren maandag niet aanwezig. Hun advocaten, Sven Mary, Isa Gültaslar en Laura Séverin, kwamen om 8.15 uur het justitiepaleis binnen. Ze wilden geen commentaar geven.

De gloednieuwe advocaat van Salah Abdeslam, Sven Mary, vroeg vorige week al uitstel. Maandag is beslist dat het proces is uitgesteld tot 5 februari. Het federaal parket en de advocaten van de burgerlijke partijen verzetten zich niet tegen dat uitstel. De rechtbank zal zitting houden op maandag 5 februari, dinsdag 6 februari, donderdag 8 februari en vrijdag 9 februari, in de voor- en namiddag.

Advocaat Sven Mary krijgt nu anderhalve maand de tijd om het dossier, dat uit twaalf kartons bestaat, in te studeren. Vijf kartons bestaan wel grotendeels uit foto's. De advocaat zal ook nog moeten antwoorden op de conclusies die de burgerlijke partijen hebben opgesteld.

Appartement

Op 15 maart 2016 wilden leden van het gemeenschappelijk onderzoeksteam (JIT), het Frans-Belgische team dat de aanslagen in Parijs onderzocht, een huiszoeking uitvoeren in de Driesstraat. De zes agenten, die hadden verwacht niemand aan te treffen in het appartement, werden onmiddellijk onder vuur genomen. Drie van hen raakten daarbij gewond.

Bij de schietpartij kwam de Algerijnse terreurverdachte Mohamed Belkaid om het leven (36). Belkaid, ook gekend onder de schuilnaam Samir Bouzid, werd ervan verdacht een coördinerende en voorbereidende rol te hebben gespeeld bij de aanslagen in Parijs van 13 november 2015.

Twee andere aanwezigen in het appartement ontsnapten. Uit onderzoek bleek dat een van hen Salah Abdeslam was. De politie pakte Abdeslam drie dagen later op, enkele kilometers verder in de Vierwindenstraat in Molenbeek. De tweede man die uit het appartement ontsnapte, was Sofien Ayari, ook bekend onder de valse namen Amine Choukri en Monir Ahmed Alaaj.

Sofien Ayari zit in afwachting van zijn proces in de gevangenis van Lantin, terwijl Salah Abdeslam werd overgeleverd aan Frankrijk. Daar verblijft hij in een zwaarbewaakte gevangenis in de Parijse voorstad Fleury-Mérogis maar voor de duur van het proces over de schietpartij zal hij overgebracht worden naar de gevangenis van Vendin-le-Vieil, zowat 25 km ten zuidwesten van Rijsel.